PODIJELI
FOTO: sportsport.ba

Razgovarao: Haris Zilić

FK Željezničar osvojio je juniorsku titulu u PLBiH. Zbog pandemije koronavirusa, prekinuta su sva takmičenja pod okvirom NFSBiH, a Plavi su u trenutku prekida bili lideri.

Tako je tim sa Grbavice nastavio sa sjajnim rezultatima u omladinskim kategorijama, a sada čekaju i nastup u omladinskoj Ligi prvaka.

Jedan od najtalentovanijih fudbalera u juniorima Plavih je 18-godišnji Tarik Pehilj. Ovaj sjajni napadač je “magnet za trofeje”, obzirom da mu je ovo već šesta titula u karijeri.

Pehilj je sa Željezničarom prošle sezone osvojijo i kadetsku titulu prvaka BiH, a prije toga je uzeo tri titule sa Veležom na Federalnom i Kantonalnom nivou i jednu titulu sa mmatičnom Isrkom iz Stoca na Kantonalnom nivou.

Tariku mnogi stručnjaci predviđaju odličnu karijeru. Robusan napadač, sa sjajnom tehnikom, većinu podsjeća i na Edina Džeku, a zasigurno je da ćemo ga u budućnosti gledati i u jačim klubovima van granica naše države.

Ovaj mladi Stočanin je briljirao u Veležu, gdje je za tri sezone postigao 89 golova, a u kadetskoj sezoni u dresu Rođenih na 22 utakmice u sezoni postigao je čak 34 pogotka. I više nego dovoljna preporuka da ga angažuje jedan od najvećih klubova u BiH, FK Željezničar.

“Karijeru sam počeo u svojoj osmoj godini zaigravši za Iskru iz Stoca. Krajem 2014. godine prešao sam u FK Velež, gdje sam proveo tri i po godine. U ljeto 2018. prešao sam u Željezničar, gdje i sada igram”, rekao je Pehilj na početku razgovora za Sportske.ba.

Već ima dvije titule sa Željom, a ističe i da je velika čast nositi dres kluba kao što je Željezničar.

“Odličan je osjecaj biti kadetski i juniorski prvak sa FK Željezničar. Velika mi je čast biti u ovom klubu i osvajati titule.”

Gledajući sve kategorije, Tarik je u dosadašnjoj karijeri postigao preko 100 golova, a jedan mu je posebno drag. Pogodak u vječitom derbiju protiv Sarajeva.

“Svi golovi u mojoj karijeri su mi iznimno dragi, međutim istakao bih gol protiv FK Sarajevo, kada sam odlučio derbi.”

I Tarik ima velike ambicije, kao i svi mladi fudbaleri.

“Što se tiče ambicija u nastavku karijere, volio bih zaigrati za neki od većih klubova u ligama petice.”

Tarik Pehilj je bio na okupljanjima mlađih selekcija BiH, U16, U17, U18, obzirom da je 2002. godište, uskoro ga možemo očekivati i na okupljanjima U19 reprezentacije, a talentom i znanjem, Tariku je tu zasigurno mjesto.

“Igrao sam za mlađe selekcije reprezentacije BiH, međutim volio bih zaigrati i za A tim u budućnosti.”

Ima i sportskog uzora, a to je Cristiano Ronaldo, a najveća podrška u njegovoj karijeri je njegova porodica. Obzirom da je starija sestra Tajma bila u rukometnim vodama, možemo reći i da Tarik ima taj potrebni sportski gen.

Ime Tarika Pehilja treba zapisati i nema sumnje da će biti veliki kapital Željezničara i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Njegov put je lagan, uz veliki trud, rad i treninge. Od Stoca do Željezničara, a sa 18 godina pored svog imena ima već upisane klubove kao što su Velež i Željezničar.

Golgeter kakvog treneri voli, a njegova priča će sigurno u budućnosti odjeknuti i van granica Bosne i Hercegovine.

PODIJELI