PODIJELI
John Isner, left, of the U.S. shakes hands with Switzerland's Stan Wawrinka after retiring from their third round match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Saturday, Jan. 25, 2020. (AP Photo/Andy Wong)

Organizatori prvog Grand Slama u sezoni najavili su rigorozne medicinske mjere za sve učesnike Australian Opena. Kvalifikacije u Dohi i Abu Dabiju privode se kraju, a prvi dolasci u Melburn očekuju se sljedeće nedjelje, a predviđene mjere do sada nisu viđene u svijetu tenisa.

Svi učesnici moraju da prođu kroz dvonedjeljni karantin, a ministar za vanredne situacije države Viktorija, Lisa Nevil, izjavila je da svaki igrač ima potencijal da bude pozitivan.

Svi igrači će morati da imaju negativan test prije nego što doputuju u Australiju, koja je predvidjela tri hotela za potrebe karantina. Svim igračima će biti dozvoljeno da pet sati budu van hotelskih soba, ali samo za potrebe treninga u takozvanim „mjehurima“.

Službena lica i ostalo osoblje povezano sa Australian Openom neće moći da napušta hotelske sobe i kao igrači bit će testirani dva puta dnevno. Svi koji naruše mjere suočavaju se najmanje sa novčanom kaznom, a moguće je i pokretanje krivičnog postupka.

Već su počela i odustajanja, John Isner je potvrdio da neće nastupiti u Melburnu, jer ne želi da bude odvojen od svoje porodice.

PODIJELI