Connect with us

Ino fudbal

Teške optužbe na račun Prosinečkog: Preko agenta je želio dovoditi igrače, pokušali su prodati klub

Objavljeno prije

,

FOTO: Radomlje

Hrvatski stručnjak i nekadašnji selektor BiH nvkon samo tri mjeseca napustio je ljubljansku Olimpiju.

Iz kluba su naveli kako se Prosinečki nesportski ponašao, pip, pušio i kartao do ranih jutarnjih sati. U međuvremenu, reagovao je i sam Prosinečki, koji je za čelnike Olimpije kazao kako su najveći prevaranti sa kojima je radio.

Sada je za Index.hr govorio Igor Barišić, jedan od ključnih ljudi u Olimpijnom rukovodstvu.

Barišić tvrdi da su Prosinečki i njegov kum i sportski direktor Mladen Rudonja pokušavali napuniti klub igračima njihova prijatelja agenta, da su inzistirali na pojačanjima iako je klub bez novca, a onda su pokušali posredovati u prodaji kluba bez znanja aktualnih vlasnika.

“Na platnoj listi su nam bila 42 igrača, a ja sam stopirao dovođenje novih dok ne smanjimo kadar na 25 igrača. Tu je nastao cirkus”, započeo je Barišić priču o genezi sukoba između Prosinečkog i njegova tabora s jedne strane, a njega i predsjednika kluba s druge.

“Zajedno sa svojim kumom, našim sportskim direktorom Rudonjom, počele su kombinacije s agentima iz Zagreba, a kad smo saznali s kim surađuju i što rade, blokirali smo sve transfere. Jedan jedini agent, Dalibor Kvrgić iz agencije Love players, preporučio bi im svoje igrače, a to su igrači ispod prosjeka, od 29-30 godina, kojima su kod nas htjeli dati duplo veće plaće nego što su imali u dosadašnjim klubovima”, rekao je Barišić.

“Dva dana prije kraja priprema ucjenjivao je predsjednika da neće voditi utakmicu protiv Šibenika ako ja ne odem. S njim su se grupirali sportski direktor, team manager, šef ekonomata, naš PR… Predsjednik je stao na moju stranu i riješio ih se.

Svi su potpisali papire protiv mene i ucijenili predsjednika kojeg sam ja doveo u Olimpiju da je spasi od bankrota. Uložili smo preko osam milijuna eura i sanirali klub, a oni su htjeli da se mi maknemo pa da oni sve vode”, govorio je Barišić pa nastavio s najbizarnijom optužbom da su Prosinečki i Rudonja pokušavali prodati klub.

Klub nema novca pa su ga Prosinečki i Rudonja pokušali prodati

“Pregovarali su s investitorom iz Švicarske, koji su željeli kupiti klub za dva milijuna eura, a nama ništa nisu javili. Rudonja je potpisao ugovor kojim se obvezuje dati sve potrebne informacije o klubu toj firmi. Imam taj papir koji ću objaviti na konferenciji za medije. Budući da klub sad nema novca, oni su nas tako htjeli stisnuti da dignemo ruke i uzmemo ta dva milijuna.”


Fudbal

Pred Svjetsko prvenstvo: FIFA poslala pohvale Kataru

Objavljeno prije

 

Autor

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) pohvalila je reforme koje je provela država Katar u pogledu zaštite radničkih prava otkako je 2010. godine dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu, a koje će se održati u Kataru od 20. novembra do 18. decembra 2022. i to prvi put na Bliskom istoku.

Tokom konferencije o ljudskim pravima koju je organizirao Njemački nogometni savez (DFB) u Frankfurtu, čelnik FIFA-e za ljudska prava i borbu protiv diskriminacije Andreas Graf ocijenio je da je glavni zadatak insistiranje na izgradnji „dugoročnog pozitivnog nasljeđa“ nakon završetka Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru, a uvažavajući reforme koje je provela država Katar u pogledu prava radnika, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA.

Također, istakao je da FIFA slijedi procedure za zaštitu radnika uključenih u izgradnju projekata Svjetskog prvenstva, zaštitu navijača i drugih pojedinaca u okviru ovog velikog međunarodnog događaja, a koje se poduzimaju u partnerstvu s Vrhovnim odborom (SC) koji brine da Katar spremno dočeka goste iz svijeta, ali i sindikatima i nezavisnim posmatračima.

Program zaštite radničkih prava se uglavnom fokusira na kompanije uključene u izgradnju infrastrukture za FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru 2022., uključujući stadione i trening centre, kao i pružatelje usluga na SP poput hotela, prijevoza, pružatelja usluga sigurnosti itd.

FIFA-ni voditelji Odjela za ljudska prava i borbu protiv diskriminacije potvrdili su da takve inicijative značajno pridonose promicanju iskrene i plodonosne rasprave o koracima koje su poduzeli zvaničnici FIFA-e i njihove kolege u Kataru, a kako bi organizirali Svjetsko prvenstvo na način da budu zaštićena ljudska prava svih. Podvučeno je da je prema prema brojnim stručnjacima i međunarodnim organizacijama, pažnja koja je skrenuta na Državu Katar u kontekstu organizacije turnira promicala pozitivne promjene u toj zemlji, a postoji široki konsenzus o potrebi da se postignuti napredak ostane i nakon turnira.


Nastavi čitati

Fudbal

Legendarni Brazilac završio karijeru

Objavljeno prije

 

Autor

Brazilac Ramires Santos do Nascimento, bivši igrač engleskog Chelseaja, objavio je da je okončao fudbalsku karijeru.

“Odlučio sam prekinuti fudbalsku karijeru. Želio bih zahvaliti svojim saigračima, trenerima s kojima sam radio, klubovima za koje sam igrao i brazilskoj reprezentaciji. Hvala fudbalu na svemu”, napisao je Ramires na društvenim mrežama.

35-godišnji veznjak, koji je igrao za Cruzeiro u svojoj zemlji i Benficu u Portugalu, potpisao je za Chelsea 2010. godine u za 22 milioa eura.

Ramires je 2016. prešao u kineski Jiangsu Suning za transfer od 28 miliona eura, a nedavno je igrao i za brazilski Palmeiras.

Ramires je s Chelseajem osvojio naslov engleske Premier lige, FA kup, Kup lige, UEFA Ligu prvaka i Evropsku ligu. Zabilježio je 51 utakmicu za brazilsku reprezentaciju i postigao četiri gola.


Nastavi čitati

Fudbal

Nijemci odbili igrati kvalifikacije za EURO 2024

Objavljeno prije

 

Autor

Njemačka nogometna reprezentacija je odbila učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Turnir će biti održan u Njemačkoj za nešto manje od dvije godine, a žrijeb kvalifikacija će biti održan 9. oktobra u Frankfurtu.

Njemačkoj je bilo ponuđeno da učestvuje u kvalifikacijama, odnosno da bude smještena u neku od grupa ali bez računanja njihovih bodova jer su se već kvalifikovali kao domaćini.

Katar je učestvovao u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na isti način, no Nijemci su odbili tu ponudu.

“Kao domaćin smo se već kvalifikovali na turnir. Odlučili smo odbiti učešće u kvalifikacijama jer ovako imamo veću fleksibilnost prilikom planiranja utakmica. Možemo se pripremati protiv jakih reprezentacija u prijateljskim susretima, što ne bismo mogli kada bismo bili u kvalifikacijama”, rekao je Oliver Bierhoff, direktor reprezentacije Njemačke.

Ova odluka najviše je obradovala Poljake koji su ostali u prvom šeširu. Da su Nijemci prihvatili učešće u kvalifikacijama nalazili bi se oni u prvom šeširu.

To znači da bi Poljaci bili prebačeni iz prvog u drugi, Finci iz drugog u treći, Armenci iz trećeg u četvrti, Makedonci iz četvrtog u peti, te Maltežani iz petog u šesti šešir.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE