PODIJELI

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković objavio je jučer spisak za oktobarsku akciju.

Za meč protiv Norveške, najbitniji ove godine jer je na talonu plasman na Euro kroz play-off, Tumbaković je objavio spisak od 30 imena na kojem ima i novajlija. Debitant je 24-godišnji fudbaler koji je rođen u Bosni i Hercegovini Mihailo Ristić.

Ristić je ponikao u Rudaru iz Ugljevika, odakle je kasnije kao dijete došao u Crvenu zvezdu i probio se sve do francuskog Montpelliera u kojem je danas standardan prvotimac. Igre koje pruža u Ligeu 1 nisu promakle ni Tumbakoviću koji mu je odlučio uputiti poziv.

“Vrijedilo je čekati. Poslije dosta vremena i gomile stvari koej su mi se desile u karijeri ovo dođe kao nagrada. Ćutao sam prethodnih godina i vrijedno radio, na kraju, isplatilo se. Presretan sam”; rekao je Ristić za Kurir kojem je igranje za Srbiju ostvarenje snova.

“Ne bih da zvučim po nekom klišeu, ali za svakog ko se bavi sportom, nema veće privilegije nego kad na grudi staviš grb zemlje koju voliš. To je maksimum. Biti dio ekipe koja predstavlja Srbiju. Nema dalje. Ovo je čast za mene i moju porodicu.”

Otkrio je Ristić i kako je dok je bio mlađi imao i pozive iz rodne Bosne i Hercegovine.

“Sjećam se tih dana, još nisam imao profesionalni ugovor sa Crvenom zvezdom. Trebalo je da idem u Sarajevo. Pred put me je pozvao direktor omladinske škole Srđan Vasiljević u svoju kancelariju i kaže mi da je neko došao da me vidi. Bio je to Veljko Paunović, tada selektor mlade reprezentacije. Rekao mi je da me želi u timu. Jedva sam dočekao. Srbija je moja zemlja. Bilo je uspona i padova, stagniranja u karijeri, ali nikada nisam ovih godina pomislio da mogu igrati za neku drugu reprezentaciju”, poručio je Ristić.

PODIJELI