PODIJELI

Nije bilo tko u nogometu. Naprotiv. Sarajevsko dijete, a “veležovac”. Igrao u Sarajevu i Želji. Trenirao oba kluba. Što je rijetkost. Kao internacionalac igrao u Bundesligi i Turskoj. Vodio nekoliko azijskih klubova, po Auzerbejdžanu, Iranu, Siriji, Tadžikistanu… Radio kao selektor. Jedan od rijetkih bh.trenera koji je odbio poziv tadašnjeg omraženog vodstva NSBiH da vodi A reprezentaciju u prijateljskom susretu s Azerbejdžanom. Koji se igrao u Zenici. Na Bilinom polju bilo je manje gledatelja nego što ih sada ima na premijerligaškim stadionima u vrijeme “Corone” .

Kemal Alispahić je kompetentan da govori o struci. Jedan od rijetkih koji glasno razmišlja, kaže što misli. Što danas nije popularno.

Ovako popularni “Valter” govori o Ivicu Osimu.

– Slab sam na veležovce, cijenim Vahida Halilhodžića, trofejnog Duška Bajevića, Džemala Hadžiabdića, Envera Marića, svjetskog golmana i vrsnog trenera specijalistu. Sve ja njih poštujem. Respektujem Safeta Sušića, ali je za mene Ivica Osim najbolji jugoslovenski trener svih vremena. Željo je pod vodstvom Osima igrao kao što danas igra Liverpol. Grehota je i danas Osima ne pitati za struku. Ja bih, da mogu, svaki dana pričao sa “Švabom” o nogometu. Želim mu što više zdravlja- kaže Alispahić za Osima.

Dotakao se i FK Sarajeva, kojeg je trenirao. Osamdesetih igrao u jednoj od najtalentovanijih omladinskih ekipa s Koševa.

– Drag mi je svaki uspjeh našeg tima u Evropi. I Sarajeva i Želje, kao što me raduje uspjeh Borca, Zrinjskog, Širokog… Ono što mi nije jasno da, recimo, Sarajevo ne angažuje Mirsu Fazlagića kao savjetnika za struku. Barem za mlađe selekcije. Pa, ljudi moji, znate li vi da je Mirso Fazlagić bio u stručnom štabu reprezentacije koja bila svjetski prvak. Za koju su igrali Prosinečki, Šuker, Boban, Mijatović, Štimac, Jarni, Pavlović…

Dotakao se Alispahić još jednog stručnjaka “stare garde”.

– Rade Matić je otkrio puno bh.talenata. I Hasana Salihamidžića, trofejnog igrača Bajerna, današnjeg sportskog direktora Bavaraca. I još desetine igrača koji su igrali zapaženu ulogu na jugoslovenskoj i evropskoj sceni.

Alispahić ima sve stručne reference, govori četira svjetska jezika. Na kraju je pomenuo još jedno ime.

– Haris Jaganjac je poklonio bh. nogometu, Centru za edukaciju najsavremeniji program za trenere. Da je ponudio bilo kojem Savezu u Evropi, mogao je dobiti milion eura. Svako iskren će vam reći da je Jaganjac najzaslužniji za edukaciju trenera- naglasio je Kemal Alispahić.

Kemo je radio jedno vrijeme u Čeliku, mogao je tužiti klub, ali je oprostio dugovanja. Kada ga iz Tuzle pozovu na pregovore on kaže “Imate vi odličnih svojih trenera”… Sam je krčio put, nema lobija, prati sve utakmice od kantona do Europa lige.

S.R.

PODIJELI