PODIJELI

Prelazak Srbina Komnena Andrića u Dinamo izazvao je lavinu pozitivnih komentara u regionu! Naravno, kod onih koji shvataju šta je sport i da tu nema mjesta besmislenim podelama. A jedan od njih je legendarni Miroslav Ćiro Blažević.

Čuveni trener s oduševljenjem je dočekao vijest o prelasku nekog srpskog fudbalera u redove hrvatskog velikana.

– Pozitivne su reakcije, sine moj, prvenstveno zbog fenomena primitivizma koji odlazi u hstoriju – rekao je “trener svih trenera” u razgovoru za Kurit i u dahu nastavio:

– Pa nabijem na ku*ac svakog ko misli da Srbinu nije mesto u Dinamu. I obrnuto – Hrvatu u Zvezdi.

Kao lijep primer bivši selektor bh. reprezentacije ističe kako je prije bilo normalno da Srbin igra u Dinamu.

– Kad sam doveo Zorana Čavu Dimitrijevića u Dinamo, cijeli stadion mu je vikao: „Čava, Čava“. Anđelko Pavić isto nije imao nikakvih problema dok je igrao na Maksimiru. To je potpuno normalno – nije prestao da priča Blažević, te smirenim tonom, te povišenim:

– Primitivci nek odj*bu sa stadiona – poručio je legendarni trener.

Srbin u Dinamu poslije 30 godina, posljednji je stigao s Grbavice

Radmilo Mihajlović, napadač Željezničara, bio je zvijezda ljetnog prijelaznog roka 1988. Najbolji strijelac jugo-lige prethodne sezone bio je želja barem pola velike četvorke, ali na kraju je odabrao Dinamo.

Kao i svi igrači sa strane, u Dinamu je dobio odličan doček i jednako takvu plaću. Čak i kapitansku traku. Legenda kaže da se Mihajlović malo žalio zbog previše kockica na Dinamovom grbu, ali par stotina hiljada njemačkih maraka koje je dobio zaliječilo mu je ove šahovničarske duševne boli.

Mihajlović se u Dinamu zadržao samo jednu sezonu koju nije odigrao posebno dobro, u svakom slučaju lošije od onog što se od njega očekivalo i koliko je bio plaćen. Ali mora se istaknuti i da Josip Skoblar te 88/89 nije imao ostatak tima za bolji rezultat od petog mjesta, posebno zato što je Zvonimir Boban morao otići na odsluženje vojnog roka u JNA.

Veliko i skupo Dinamovo pojačanje idućeg ljeta otišlo je u Bayern. Tamo se istaknuo tek po tome što je na prvi trening kluba kojem je generalni sponzor bio Opel, došao u najvećem Mercedesu.

Ali Radmilo iz Foče u Dinamu ostaje upamćen po tome što je bio posljednje prijeratno i sve do jučer zadnje pojačanje Dinama srbijanske nacionalnosti uopće. Trebala je proći 30 i pol godina da ga naslijedi sunarodnjak Komnen Andrić.

Opet je Dinamo doveo najboljeg strijelca lige ali sada hrvatske lige. U 19 nastupa ove sezone postigao je 11 golova nakon čega je Inter iz Zaprešića dobio 800 hiljada eura, a Dinamo na pet godina Srbina, najboljeg strijelca HNL-a.

Na Dinamove pripreme u Tursku došao je tiho u nedjeljno jutro iako njegov transfer doista jeste historijski.

Bivši igrač srpske U-20 reprezentacije, rođen u Novom Pazaru, karijeru je započeo u Radničkom iz Kragujevca. Otišao je u OFK pa u Belenenses, a onda na posudbu u Žalgiris i Inter koji je prošlog ljeta i otkupio njegov ugovor.

“Imao sam pehova s ozljedama prije par godina, ali dolazak u Inter je bio najbolji potez u karijeri. Jako mi je drago da mi se to sve dogodilo u Hrvatskoj. Evo, ja demantiram sve ružne priče i mogu reći da nikad nisam imao ni najmanjih problema u Hrvatskoj. Za sve ovo gdje sam ja danas zaslužan je Inter i Samir Toplak koji me vratio u nogometni život”, izjavio je Andrić koji je na onu “historijsku” temu dodao:

“Sretan sam što sam prvi igrač srpske nacionalnosti u Dinamu otkako je Hrvatske, a bio sam i prvi Srbin kapiten jedne hrvatske ekipe, mog bivšeg kluba Intera. Volim te izazove, zaista me čine sretnim.”

PODIJELI