PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

Dojmila me se reakcija Darka Vojvodića na slovensku bahatost i pokušaj unižavanja njegovih igrača iz omladinskih pogona. Tako treba! Ući na teren, prekinuti lakrdiju, pokazati samopoštovanje, hrabrost, čestitost i sportsku drčnost. Nogometu treba takvih ljudi, postali su nasušna potreba.

Blaž Slišković, kao amblematska pojava ne samo Bosne i Hercegovine, ne samo Jugoslavije, već „ovoga dijela Europe“, odavno je počeo „lajati“ na nepravde, jasno i glasno ukazivati na priglupe mediokritete koji „drmaju“ bosanskohercegovačkom nogometnom igrom. K’o ti ćeš mi nešto, brko, jeli? – fakinski je odbrusio preambicioznom provincijskom dopisniku.

Stanovitu samostalnost, trenerski i svaki drugi integritet, sasvim izvjesno, posjeduje i pokazuje i Amar Osim. Od njega, kao i od Sliškovića, rijetko ćemo čuti prenemaganja, besmislenu kuknjavu, kao ni panegirike onima koji ih angažiraju.

Bilo bi dobro da se sindrom ove trojice razastre po cijeloj Bosni i Hercegovini, da se trenersko dostojanstvo prepoznaje na svakoj utakmici, da se uredno plaćaju, da im se omogući kontinuitet u radu, da prestanu biti predmet iživljavanja klupskih čelnika, u pravilu provincijskih kompleksaša i demobiliziranih, zaboravljenih i odbačenih oficira. Nedajte da trenerske „glave lete“ zbog sitnog sudačkog šićara, da se preko vaših karijera prebijaju vašarski dogovori umišljenih diletanata.

Zato mi je Vojvodićeva reakcija iskreno razgalila srce. Aroganciji treba suprostaviti jedini alat koji je većini na raspolaganju: napustiti teren! Povući djecu i preduhitriti cirkusantske namjere nesportskih tipova koji su se tako čvrsto ugnjezdili u najpopularnijem sportu. Ujedinite se, ljudi. Dajte barem verbalnu podršku Darku Vojvodiću, odbacite bezuvjetnu poslušnost i šutnju, lojalnosti i odanosti dajte pravi i potpuni smisao. Ne morate biti angažirani pod svaku cijenu. Ionako, za stručne, educirane i sposobne, narodski rečeno – za prave trenere, nema krize.

Nastupite jedinstveno!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PODIJELI