Connect with us

Ostalo

TSBiH izražava žaljenje što se sport i djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe

Objavljeno prije

,

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine (TSBiH) demantovao je Branislava Njegovana, predsjednika saveza RS i člana predsjedništva TSBiH, koji je sinoć kazao kako dvije reprezentativke nisu dobile vizu za Veliku Britaniju.

Njegovan je sinoć naglasio kako se nada “da ovo nije početak sankcionisanja srpskih sportista”, no u pitanju je nešto sasvim drugo, što su objasnili iz TSBiH.

– Taekwondo savez Bosne i Hercegovine, Izvršni odbor za WT – olimpijski taekwondo sport, objavljuje demant na izjavu predsjednika Taekwondo saveza RS i člana predsjedništva Taekwondo Saveza BiH Branislava Njegovana, te obavještava cjelokupnu javnost da je do neizdavanja viza za članove taekwondo reprezentacije Bosne i Hercegovine došlo zbog novonastale situacije u Ukrajini, o čemu je Savez i obavješten od strane organizatora.

Predsjednik Taekwondo saveza RS, i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Branislav Njegovan, kazao je u javnim istupima da vize nisu dobili samo članovi reprezentacije koji dolaze iz jednog bh. entiteta, što nije istina.

U zvaničnom odgovoru Ambasade Velike Britanije, navedeno je da se vize za Katarinu Kraišnik i Zoranu Sandić nalaze u proceduri izdavanja, te da nisu odbijene.
Katarina Kraišnik je članica Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo i članica Taekwondo saveza Federacije BiH, te ni na koji način nije povezana sa Taekwondo savezom RS – naglašeno je iz TSBiH.

Predsjednik taekwondo saveza FBiH i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić naglašava da viza nikome nije odbijena, već su iste u proceduri izdavanja.

– Predstavnici olimpijskog Taekwondoa iz Taekwondo saveza BiH potreseni su činjenicom da vize nisu stigle na vrijeme, te su na sve načine pokušavali doći do istih.

Taekwondo savez BiH izražava žaljenje što se sport i djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe, te što se medijski prostor koristi za plasiranje netačnih informacija.

Taekwondo savez BiH godinama gradi imidž kredibilnog saveza koji je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih među svim sportovima, te nam ovakvi istupi štete ugledu i nisu dosljedni razine na kojoj se Savez nalazi – istakao je Šarić.

Naglašeno je kako članovi reprezentacije BiH Petra Ždero i Dinko Šegedin, osim državljanstva BiH, posjeduju i državljanstvo Hrvatske, pa im za ulazak u Veliku Britaniju nije potrebna viza, te Savez nije imao potrebe aplicirati za iste.

– Nedžad Husić i trener reprezentacije Haris Husić dobili su vize, a napominjemo da je trener Haris Husić svoju vizu morao u ponedjeljak uzeti u Beogradu, da bi u utorak stigao na let iz Splita.

S obzirom na to da Zorana Sandić putuje u četvrtak (19. maja 2022. godine), još postoji mogućnost da se njena viza preuzme u toku dana prije ulaska u BiH, što se desilo u slučaju trenera Harisa Husića.

Izražavamo nadu da će najbolji predstavnici taekwondo sporta iz Bosne i Hercegovine nastupiti na Evropskom prvenstvu i ostvariti vrhunske rezultate – saopćeno je iz Taekwondo saveza BiH.


Ostali sportovi

Najuspješnije Mediteranske igre od sticanja nezavisnosti

Objavljeno prije

 

Autor

Početkom ove sedmice završene su Mediteranske igae Oran 2022
, do sada najuspješnije za bh. tim i OK BiH od sticanja nezavisnosti.

Na ovim Igrama učestvovale su 24 države, među njima respektabilne sportske nacije poput Italije, Španije, Turske, Srbije, Hrvatske i drugih sa ukupno 4500 takmičara i trenera.

Iako je konkurekcija bila izuzetna, dva puta na podijumu zasjala je naša najveća Mediteranska zvijezda, Lana Pudar koja je osvojila dvije zlatne medalje, prvu na 200m i drugu na 100m delfin. Naša orka kao najmlađa među svojom konkurencijom oborila je i Mediteranski rekord u disciplini 100m delfin, i na ponos cijele nacije osigurala podizanje bh. zastave i intoniranje BiH himne među 24 zemlje učesnice na ovim Mediteranskim igrama. Za našu Lanu ovo su bile prve Mediteranske igre i predstavljale su samo jednu stepenicu više u njenoj sjajnoj sportskoj karijeri.

Prve medalje na Igrama zabilježili su BH karatisti i to tri bronzane medalje osvojili su Hamza Turulja, Nejra Sipović i Rijad Džuho. Zasigurno je riječ o perspektivnim mladim sportistima od kojih u budućnosti možemo očekivati još bolje rezultate.

Bh. judo tim nije izostao u odličnim rezultatima, te su nas Anđela Samardžić, Toni Miletić i Larisa Cerić obradovali sa još tri bronzane medalje. Ukoliko zbrojimo sve osvojene medalje, BH tim ukupno u svojoj mediteranskoj zbirci posjeduje 8 medalja, 2 zlatne i 6 bronzanih, te su ovo do sada najuspješnije Mediteranske igre za bh. tim i Olimpijski komitet BiH.

Ali ne smijemo izostaviti ni ostale članove bh. tima koji možda nisu imali sportske sreće ili usljed povreda nisu mogli ostvariti svoju najbolju izvedbu. Među njima bio je i naš najbolji bacač kugle, Mesud Pezer koji je imao odličnu prvu seriju bacanja, a već u drugoj usljed povrede morao da odustane od treće serije. Čak i sa povredom i izuzimanjem treće serije bacanja Mesud se našao na 4. mjestu. Dejan Mileusnić, bacač koplja bio je vrlo blizu osvajanja medalje, ali je nedostajalo malo sportske sreće, te je Dejan u finalnom poretku zauzeo 4. mjesto.

Bili su tu i odlični nastupi streljačkog tima, taekwondo-a, boksa, boćanja, biciklizma, dizanja tegova, i gimnastike. Nikola Jovičić u disciplini vazdušni pištolj ušao je u finale i zauzeo 7. mjesto. Naš biciklista Vedad Karić odvozio je iznimno zahtjevnu cestovnu trku, dok je naš Andrija Ćorluka u boćanju u disciplini brzinsko izbijanje zauzeo 5. mjesto. Naši bokseri su doživjeli veliki sudijsku nepravdu u svojim borbama protiv predstavnika domaćina, ali su to prihvatili kako se to i očekuje na velikim takmičenjima u sportskom duhu. Naš gimnastičar Sergej Malić Čorni zauzeo je 16. mjesto što predstavlja odličan pomak za BH gimnastiku, dok je naš dizač tegova Dino Smajić svojim nastupom na ovim Igrama oborio 6 državnih rekorda.

“Važno je istaći da su ove Igre predstavljale izuzetno težak projekat, te da je za njihovu realizaciju izdvojeno je 176.750,00 KM sredstava, od čega je OK BiH izdvojio 94.000,00 KM, a ostatak sredstava su izdvojili sportski savezi i klubovi. U ovim Igrama nije bilo učešća državnih organa vlasti, te iako su svi članovi BH tima sa ponosom predstavljali svoju državu, to su morali uraditi o svom vlastitom trošku. Olimpijski komitet BiH je uspio svim učesnicima obezbijediti sportsku opremu te i finansirati odlazak 24 sportista i trenera. Poseban izazov predstavljao je i prevoz BH tima na Mediteranske igre, i dok smo gledali kako to rade države u regionu obezbijedivši za svoje članove tima charter letove, OK BiH je uz velike napore to morao uraditi komercijalnim letovima. Ovim putem OK BiH se zahvaljuje svojim vjernim sponzorima bez čije podrške ove Igre ne bi mogle biti realizovane. Veliko hvala BH Telecom, Lutrija BiH, GB3 – sportska oprema i Sarajevo osiguranje”, saopćeno je iz OKBiH, koji još istaknuo…

“Sport ne bi trebao da poznaje granice i ograničenja, ne bi trebao da zavisi od usvajanja državnog budžeta, i naposljetku ne bi trebao da bude zasnovan samo na zalaganjima pojedinaca jer sportisti su najbolji ambasadori jedne države, i kao takvi trebali bi biti i prepoznati ne kao pojedinci već kao predstavnici države.
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je ispunio svoju misiju. Sa ponosom smo ispratili izvedbe 48 sportista na ovim Mediteranskim igrama, i sa istom količinom ponosa i entuzijazma uradit ćemo to i za Igre koje predstoje”.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Pogledajte sjajan nastup Lane Pudar za plasman u finale (VIDEO)

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Printscreen

Bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar ostvarila je plasman u finale na Evropskom juniorskom prvenstvu u Bukureštu.

Lana Pudar se plasirala u finale u disciplini 100 metara delfin, a utrku je završila na prvom mjestu. Do cilja je stigla s vremenom 59.28 sekundi te tako osvojila prvu poziciju ispred švicarske plivačice Julie Ulman na drugom mjestu.

Pogledajte Laninu utrku u polufinalu u nastavku:


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Maestralna Lana Pudar ostvarila plasman u finale

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Olimpijski savez BiH

Mlada bh. plivačica Lana Pudar ostvarila je plasman u finale u disciplini 100 metara delfin na Evropskom juniorskom prvenstvu koje se održava u Bukureštu.

Lana Pudar je u današnjem polufnalu u svojoj grupi zauzela prvo mjesto sa vremenom 59.28 i plasirala se u finale.

Finalna utrka na programu je u četvrtak od 17 sati i 10 minuta.

Podsjetimo, Lana je prije nekoliko dana nastupala na Mediteranskim igrama u Alžiru i osvojila dvije zlatne medalje.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE