PODIJELI

Piše: Mladen BOŠNJAK

Kad ti nešto o nogometu kaže Mirsad Fazlagić, dobro se zamisli nad tim što ti je rekao. Namjerno uz njegovo ime ne stavljam proslavljeni, čuveni, legendarni, ‘vaki, ‘naki… Jer tko ne zna Mirsada Fazlagića, tko ne zna o kome se radi, nek’ dalje ne čita.

A, Fazlagić trezveno i argumentirano preporuča Džemala Hadžiabdića za novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Zaista, pravi odabir. Ni ispred Hadžiabdićevog imena neću stavljati neprelazni, prodorni, pouzdani, slavni, legendarni… Kome treba objašnjavati ko je Džemal Hadžiabdić, kome treba servirati njegove sportske i ljudske reference, neka se ne petlja u nogomet. Niti ću upasti u zamku kompleksaškog intimiziranja pa ga nazvati „Čorba“.

Eh, da je puste sreće pa da se usliša Fazlagićev prijedlog, da Hadžiabdić zasjedne na čelo stručnog štaba izabrane selekcije… Čovjek je u najboljim godinama, razumije nogomet, razumije igrače, poznaje javnost, zna nam mentalitet… I, što je najvažnije, razumije Bosnu i Hercegovinu. Poznaje joj jade, veselja joj i radosti poznaje, mušičavost i tersluke joj zna, dert ovdašnji razumije… A povrh svega – stručnjak!

Jedno je sigurno: Džemal Hadžiabdić se nebi snebivao, nebi kukmačio, nebi podlegao defetizmu. Koliko ga poznajem, hazarderski bi ušao u baraž, „potukao“ se sa suparnicima, mangupski prošao kroz doigravanje ili bi junački pao. A onda bi mu vrijedilo dati potpuni mir da, onako kako on zna i može, odradi čitav jedan kvalifikacijski ciklus. Mnogi su mišljenja da je to dobitna kombinacija. Pogotovo kad tako misli Mirsad Fazlagić.

Jest, Hadžiabdić je samozatajan, prilično šutljiv i nenametljiv, ali vrijedan, ozbiljan, pouzdan… Možda je došlo vrijeme za takvog selektora. Jedno je sigurno: u reprezentaciju bi unio dio mostarske vedrine, neretvanske bistrine i hercegovačkog vica. Džemala Hadžiabdića ne naturamo. Niti bi on to volio. Ali novinarski damar, navijački nerv, i životni vijek (neki to zovu iskustvo) vuče ka njemu.
Na koncu, kad ti Mirsad Fazlagić kaže nešto o nogometu, dobro se zamisli nad onim što ti je rekao.

PODIJELI