PODIJELI

Za nešto više od dvije sedmice bit će održan žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Sljedeći Mundijal će za dvije godine biti održan u Kataru, a bh. selekcija imat će nikad teži put do njega.

Osim igračkog kadra koji odavno nije bio lošiji i slabe forme, Zmajevi se suočavaju i sa činjenicom da se prvi put nakon dugo vremena nalaze u četvrtom jakosnom šeširu pa u žrijebu očekujemo vrlo tešku grupu.

Ranije smo bili u trećem, drugom ili jedno vrijeme čak i prvom jakosnom šeširu što bukvalno garantuje nešto lakše grupe, ali obzirom na niz užasnih rezultata sada se suočavamo sa velikim strahom pred žrijeb.

U ovom tekstu ćemo pokušati analizirati koja bi grupa bila najteža, a koja eventualno najlakša za naš nacionalni tim u žrijebu.

Za početak ćemo pogledati sve jakosne skupine:

1. Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka, Nizozemska.

2. Švicarska, Wales, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunjska.

3. Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska.

4. Bosna i Hercegovina, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luxemburg.

5. Armenija, Cipar, Farski Otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andorra.

6. Malta, Moldavija, Lichtenstein, San Marino, Gibraltar.

Dakle, iz priloženog se jasno vidi kako bi svaka reprezentacija iz prvog šešira bila izuzetno težak rival za nas, ali jasno je kako bi Danska bila najpoželjnija. Osim Danaca, vjerovatno se ne bismo mogli nositi ni s jednom drugom selekcijom, a najteže bi bilo protiv aktuelnog svjetskog prvaka Francuske ili protiv višestrukih evropskih prvaka Španije, odnosno Njemačke.

U drugom šeširu su rivali nešto lakši pa je utisak da bismo se mogli nositi sa Velsom, Austrijom, Slovačkom, Rumunijom… vjerovatno prije nego sa Švedskom ili recimo Poljskom.

Treći šešir donosi nam neke od starih poznanika kao što su Sjeverna Irska, Republika Irska, Grčka ili Finska. Ako bismo iz tog šešira mogli birati rivale vjerovatno bismo izabrali Island ili Mađarsku, iako stoji činjenica da smo igrački jači i od Sjeverne Irske ili Finske.

Peti i šesti šešir donose gotovo potpuno lake rivale, ali i tu ima onih koji su nam znali zagorčati život pa bismo najradije izbjegli Armeniju ili Kipar. Obje selekcije nalaze se u petom šeširu. Armenci su nas koštali u prošlim kvalifikacijama, a Kipar nam je odavno ‘rak rana’. Iz šestog šešira svaki tim dolazi u obzir.

Dakle, po svemu viđenom najteža grupa izgledala bi ovako:

Francuska, Poljska, Rusija, BiH, Kipar, Moldavija.

A, najlakša…

Danska, Rumunija, Island, BiH, Andorra, Gibraltar.

Podsjetimo za kraj da će se žrijeb održati 7. decembra.

PODIJELI