PODIJELI

VAR je u protekla dva dana najspominjanija riječ u Bosni i Hercegovini. Ne, na našim terenima još nema videotehnologije.

U pitanju je akcija Var, koju je provodila Državna agencija za istragu i zaštitu BiH (SIPA), a u vezi s navodnim namještanjem fudbalskih utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH.

Zbog postojanja sumnje da su počinili organizovani kriminal, te zloupotrebili položaj i ovlaštenja, protiv 12 osoba iz bh. fudbala bit će podnesena krivična prijava. Među njima su čelnici Nogometnog saveza Federacije BiH, sudije, kontrolori suđenja na Prvoj ligi FBiH, kao i Salem Prolić, sekretar za sudijska pitanja u Fudbalskom savezu BiH.

Kako je jutros javila Fena, pet osoba je predato u nadležnost Tužilaštva BiH (Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović), a ostalih sedam je pušteno na slobodu.

A hoće li akcija Var imati posljedica na takmičenje u Prvoj ligi Federacije BiH? Predstojećeg vikenda na rasporedu je 15. kolo.

– NSFBiH će poduzeti odgovarajuće mjere i radnje kako bi omogućio da se takmičenje u sezoni 2019/2020 nastavi i završi u sportsko-fudbalskom ambijentu – kaže se između ostalog u jučerašnjem saopćenju za javnost objavljenom na zvaničnoj stranici Federalnog saveza.

Danas su iz Nogometnog saveza Federacije BiH potvrdili za Faktor kako nema nikakvih prepreka da se utakmice odgađaju.

– U kancelariji Saveza pripremamo sve kako bi se utakmice igrale – kazali su za Faktor iz Odjela za takmičenja NSFBiH.

Utakmice 15. kola na rasporedu su u subotu i nedjelju, a sastaju se: Bratstvo – Slaven, Budućnost – Igman, Jedinstvo – Rudar Kakanj, Metalleghe – Čapljina, Olimpik – Radnik Hadžići, Zvijezda – Goražde, GOŠK – Orašje, TOŠK – Travnik.

PODIJELI