Connect with us

Ino fudbal

UEFA objavila konačan spisak gradova domaćina EURA 2020

Objavljeno prije

,

Evropska nogometna federacija (UEFA) objavila je u četvrtak konačan spisak gradova domaćina Evropskog nogometnog prvenstva 2020. godine na kojem se našlo dvanaest metropola (London, Muenchen, Rim, Baku, St Peterburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Glasgow, Dublin, Bilbao, Budimpešta), dok je Bruxelles otpao zbog problema sa stadionom.

Belgijanci su trebali izgraditi novi nacionalni stadion u Grimbergenu sjeverno od Bruxellesa kapaciteta 62.000 gledalaca, međutim Eurostadium neće biti gotov do početka EURO-a.

Kao moguće zamjene za Bruxelles spominjali su se Stockholm i Cardiff, no UEFA je na kraju odlučila četiri utakmice koje su se trebale igrati u belgijskoj prijestolnici prebaciti u London, koji će tako ugostiti ukupno sedam utakmica.

“Koncept uvođenja EP-a u 13 različitih zemalja osmišljen je kako bi manje zemlje, poput Walesa, imale jedinstvenu priliku učestvovati u organizaciji tako velikog turnira. Zbog toga smo tužni i razočarani UEFA-inom odlukom”, saopćeno je iz Velškog nogometnog saveza.

Također je odlučeno da će se prva utakmica EURA u Rimu, a već ranije je bilo poznato kako će se polufinala i finale igrati u Londonu, na Wembleyju.

Novost je i da su određeni domaćini pojedinih grupa.

Grupa A: Rim i Baku
Grupa B: Sankt Peterburg i Kopenhagen
Grupa C: Amsterdam i Bukurešt
Grupa D: London i Glasgow
Grupa E: Bilbao i Dublin
Grupa F: Munchen i Budimpešta

OSMINA FINALA: Kopenhagen, Bukurešt, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Bukurešt i Glasgow

ČETVRTFINALE: Munchen, Baku, Sankt Peterburg, Rim

POLUFINALA i FINALE: London

NAJČITANIJE