Connect with us

BH Reprezentacija

UEFA potvrdila sjajne vijesti: Mogu li se sada Zmajevi konačno plasirati na EURO?!

Objavljeno prije

,

UEFA je zvanično potvrdila da će tri mjesta na Evropskom prvenstvu 2024. godine biti osigurana za ekipe iz Lige nacija.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobro je startala u Ligi nacija. Nakon dva kola ima četiri boda, od kojih je jedan na gostovanju Finskoj. Ono što je važno naglasiti, jeste da je UEFA i ovoga puta osigurala mjesta na EURO 2024. koja će biti popunjena ekipama iz Lige nacija.

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj igra se 2024. godine, tako je domaćin Njemačka već osigurala svoje mjesto na smotri najboljih selekcija Evrope, a pridružit će joj se 20 selekcija kroz kvalifikacije.

Preostala tri mjesta popunit će se kroz baraž koji će se igrati na osnovu rezultata iz Lige nacija. U baražu će učestvovati 12 selekcija.

“Tri od 24 mjesta na UEFA Euru 2024. godine bit će osigurana za selekcije iz Lige nacija. Bit će određeno 12 timova koji će igrati play-off, a u pitanju je 12 pobjednika grupa u ligama A, B i C. Ako su se pobjednici plasirali već na Evropsko prvenstvo, bit će zamijenjeni najbolje rangiranom selekcijom iz njene lige. Ukoliko u ligi ne bude dovoljno selekcija koje se nisu kvalifikovale kroz kvalifikacije, baraž će se popuniti selekcijama iz naredne lige, zaključno s ligom D”, navodi se u saopćenju UEFA-e.

Za selekciju BiH to je odlična vijest. Iako ćemo svoju šansu tražiti i kroz kvalifikacije, čiji žrijeb će biti održan u oktobru ove godine, dobar rezultat u Ligi nacija dao bi nam dodatnu šansu da konačno izborimo plasman na EURO, prvi put od nastanka.


BH Reprezentacija

Bosansko fudbalsko sijelo u Kuvajtu

Objavljeno prije

 

Autor

U Kuvajtu, hiljadama kilometara od Sarajeva spontano je ogranizirano “bosansko sijelo” trenera.

Istina, nisu svi Bosanci, za “sinijom” se okupila bivša “Juga”.

Asmir Somun, jedan od najboljih trenera specijalista, pozvao je na večeru kolege i prijatelje iz Makedonije, Slovenije, Srbije…

Povod svečan. Nešto najbolje što se može desiti. “Bosansko sijelo” bilo je u Makedonskom restoranu uz makedonsku tradicionalnu hranu. Sve je organizovao Jugoslav Trencovski.

“Okupili smo se na moj poziv, jer sam saznao da ću dobiti sina. Organizovali smo večeru i druženje.

Došli su: Jugoslav Trenchovski iz Makedonije, trener Al Arabi U-21 ekipe, zatim Zoltan Dognar iz Srbije, trener golmana u Jahra SC, pa Sandi Sejdinovski iz Slovenije, glavni tener u Jahra SC. Došao je i Narsej Mubi, asistent trener u Jahra SC. Naravno i naši Rusmir Cviko, Dino Prljača, Elvis Karić- kaže sretan Asmir Somun, koji uživa zapažen rejting u Kuvajtu.

Zanimanje za bh. trenere dodatno je poraslo dolaskom Rusmira Cvike, doskorašnjeg trenera bh. reprezentacije u Al Arabi.

Cviko je zaredao s odličnim rezultatima u prvenstvu i Kupu. Preuzeo je “rashodovanu” ekipu i za kratko vrijeme doveo u poziciju da se bori za naslov.

Cviko je za asistente angažirao iskusnog Dinu Prljaču i Elvisa Karića. Prljača je godinama radio na raznim pozicijama, kao trener golmana, potom trener asistent, pa kao glavni trener i sportski direktor, što ga čini kompletnim. Karić je nekada bio jedan od najboljih golmana u BiH, što je potvrdio i kao trener specijalista radeći u Želji.

Cviko se još jednom pokazao kao vrlo kolegijalan i zahvalan. Radeći u Kini u svoj “stožer” je uzeo Đelaludina Muharemovića, Šarića, Hidića i Seferovića. Kamo sreće da i drugi, pogotovo iskusniji stručnjaci, koji godinama rade vani, angažiraju trenere iz BiH.

(E.R )


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Juniorke BiH saznale protivnike u kvalifikacijama za EURO

Objavljeno prije

 

Autor

Nakon kadetkinja, danas su i juniorske reprezentativke Bosne i Hercegovine saznale imena protivnika u kvalifikacijama za EURO 2023.

U sjedištu UEFA u Nyonu održan je žrijeb, a ženska U-19 reprezentacija BiH će u grupi A6 za protivnike imati selekcije Austrije, Italije i Grčke.

Kvalifikacioni turnir je na programu od 5. do 11. aprila 2023. godine u Italiji.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kadetkinje BIH uoči žrijeba dobile priznanje UEFA-e, a potom saznale i protivnike u kvalifikacijama

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: UEFA

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb druge runde kvalifikacija za EURO 2023. za kadetkinje.

Prije početka žrijeba našoj selekciji je uručena nagrada za fair-play za nastup na Evropskom prvenstvu koje je ove godine održano u Bosni i Hercegovini.

Priznanje je u ime naše selekcije primila kadetska reprezentativka Nina Brnić koja je na žrijebu izvlačila kuglice.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu B2 sa selekcijama Kazahstana, Azerbejdžana i Crne Gore.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u našoj zemlji od 22. do 28. marta 2023. godine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE