PODIJELI

Ugledni Sky Sport donosi vijest da je UEFA 3. august navela kao krajnji datum za okončanje fudbalskih liga.

Smatra se da bi period juna i jula trebao donijeti stabilizaciju što se tiče pandemije koronavirusa i da bi dva mjeseca bila sasvim dovoljna da sve države završe svoja prvenstva gdje je u prosjeku ostalo desetak kola.

U slučaju da neke od zemalja ne budu mogle do predviđenog roka okončati prvenstva, klubovi bi išli u Evropu, ali ne po trenutnoj tabeli. U tom slučaju UEFA bi “potegla” pravilnik koeficijenata.

Što se tiče BHT PLBiH, u toj varijatni, Zrinjski ima najveći keoficijent i išao bi u kvalifikacije za Ligu prvaka, a Sarajevo, Željezničar i Šiorki Brijeg u Evropa ligu. Sarajevu bi prema trenutnoj tabeli vjerovatno bila dodijeljena titula (nije još definisano pravilo), ali bi ostali bez Lige prvaka. Gledajući trenutno stanje na tabeli, najveći gubitnik bi bio Borac, koji bi ostao bez Evrope.

No, ovo je samo jedno od pravila koje UEFA može primjeniti u slučaju da se stvari dodatno zakomplikuju, ali u UEFA-i su uvjerenja da će se sve lige okončati do 3. augusta, tako da ni nova sezona u evropskim takmičenjima ne bi krenula sa mnogo zakašnjenja.

Opcija je dosta, Nijemci su prvi krenuli u ofanzivu i trebali bi nastaviti početkom maja, Italijani su već zvali fudbalere nazad u klubove, Austrijanci, Švicarci, Česi, također u planu imaju sredinu maja za nastavak prvenstva.