PODIJELI

Malo  ko je ostao ravnodušan poslije finalnog okršaja Rogera Federera i Novaka Đokovića na Wimbledonu, a među takvima sigurno nisu bili novinari uglednog američkog lista Wall Street Journala.

Oduševljen igrom Novaka Đokovića, novinar Jason Gay napisao je tekst na granici ukusa, pa je najboljeg na svijetu nazvao zlim, ali u pozitivnom smislu.

U tekstu Wall Street Journala poseban osvrt stavljen je na odnos dvojice tenisera na terenu i rivalstvo koje traje duže od desetljeća, a u nedjelju je dobilo novu epizodu.

“Nakon nekoliko sati gledanja u Novaka Đokovića i Rogera Federera u finalu ovogodišnjeg Wimbledona osjećao sam se kao da sam popio 1700 espresso kafa. Ne znam kako sam uspio zaspati nakon svega što se dogodilo na All England Clubu. I kad sam se dao u tumaranje i potragu za otvorenim londonskim pabovima kasno navečer, razmišljao sam kako je Novak Đoković zao, zao čovjek. Da budem jasniji, zao u obliku Johnnyja Casha ili Clinta Eastwooda. Da budem još jasniji, zao u pozitivnom smislu. Osjećao sam da protiv sebe na tribinama ima 99,999% navijača koji su bili naklonjeni Rogeru. Shvaćate, Wimbledon je Federerov dnevni boravak, zamislite da se na svadbi u Bostonu pojavite u dresu Dereka Jetera. To je slično onome što je Novak osjetio u nedjelju na centralnom terenu”, napisao je Jason Gay.

Federer je pokazao da godine ne moraju striktno biti ogledalo fizičkog stanja profesionalnog sportaša. Na kraju 37. Švicarac igra jedan od najboljih tenisa u životu, a za njegovu dugovječnost su mu svakako bitni i veliki rivali – Nadal i Đoković, koji mu ne dozvoljavaju da se povuče.
“Moramo spomenuti kako fenomenalno Roger djeluje na terenu. Ima 37 godina, uskoro 38. Trebao bi biti kod kuće. Ima četvero djece, trebao bi im spremati školsku užinu, skupljati Lego kockice s poda. Ali Federer je još uvijek tu, i dalje sjajan. Umalo je poslije senzacionalne pobjede u polufinalu protiv Nadala svladao i Đokovića, ali nije iskoristio svoje meč-lopte. Prema izjavama nakon finala, jasno nam je da ni on nije robot. Pokazao je da ga boli poraz od Novaka”, dodano je u autorskom tekstu na Wall Street Journalu.

Dojam je da tenis u ovim godinama živi možda i najsjajniji period ikada uz fenomenalne igre trojice veterana pod budnim okom talentovanih, mlađih igrača koji već kucaju na vrata najboljima.
“Možda nema potrebe da skrećemo pažnju na to, ali ovo su zlatni dani tenisa. Nostalgija će nas drmati kao i za ono finale iz 2008. godine u kojem su se sastali Federer i Nadal. Njih dvojica su još uvijek aktualni, kao i Novak koji je trijumfovao na četiri od posljednjih pet velikih turnira. U nekim drugim sportovima ljudi vole pričati hipotetski, recimo “šta bi bilo kad bi LeBron James i Michael Jordan igrali jedan protiv drugog?” i ta fantazija se upravo odigrava u tenisu. Velikani su ovdje, aktivni, pokraj nas. Federer protiv Nadala u polufinalu, pa s Đokovićem u finalu, bilo je kao da Jordan igra protiv LeBrona u petak navečer, a onda protiv Magica Johnsona u nedjelju”, završava novinar uglednog američkog lista, prenosi index.

PODIJELI