PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Univerzalna sportska škola Sport Talent iz Mostara, postoji 15 godina.

Sa djecom prolaze višestrani razvoj kroz više sportova, prvo bazični gimnastika, plivanje, atletika, pa poslije se usmjeravaju djeca u onaj sport za koji dijete pokaže najviše afiniteta. Trenutno su najviše na snazi nogomet između ostalog kao u većini sportskih treninga, košarka, a za curice je pokrenuta od ove godine i odbojka.

Osnivač škole je Mario Glibić, koji je danas aktivan u nekim projektima, nastupima i najzaslužniji što je sve na visokom nivou.

Zasluge pripadaju i trenerima, a trener i voditelj škole je Marko Nakić, koji je za Sportske.ba približio ovu sjajnu sportsku priču iz Hercegovine.

Za početak, Univerzalna sportska škola Sport Talent ima jasne ciljeve u svom djelovanju.

“Ove godine po prvi put izlazimo na veliki nogometni teren i osnivamo naš vlastiti Nogometni klub (NK Sport Talent). Cilj nam je zadržati našu djecu koja su nam vjerna od svoje pete godine života i ponuditi im kvalitetan tretman. Također što se tiče nogometa osnivamo Nogometnu Akademiju u vidu zatvorene škole. Dakle samo najbolja djeca će biti u njoj, 6-8 treninga na tjednom nivou, uz Individualni pristup za svako dijete, specifičan i odgovarajući rad za određenu dob, testiranja (inicijalna, tranzitivna i finalna stanja) po uzoru na najbolje škole na Balkanu, a i šire. Smatramo da imamo zadovoljavajući broj talentirane djece koja mogu napraviti neki rezultat u ozbiljnijim sportskim godinama. Ovo podneblje je poznato po talentu za svaki sport, potreban je adekvatan i sustavan rad da bi puno više djece moglo biti zapaženo na većoj sceni od lokalnih turnira. Upravo ćemo mi to punuditi”, rekao je Nakić za Sportske.ba.

Podrška grada je minimalna.

“Što se tiče podrške grada ona je minimalna ili je nema. Prije možemo reći da je nema. Finansiramo se od članarina djece, plaćamo najam dvorana sportskog kompleksa Arena Sport Centra.”

Rezultati su za svaku pohvalu.

“Ove godine smo zabilježili dosad nezapamćen uspjeh u najkvalitetnijem državnom natjecanju za djecu nogometaše koja se igra u uzrastu od 7-12 godina! Inače dječaci rođeni 2008g i 2011g su osvojili regiju Hercegovina suvereno, a 2009. i 2010. su prva na tabeli, šest kola prije nego što je ova pandemija CORONA virusa nastupila, dok 2012. su završila na 2. mjestu.
Dakle ako bude natjecanja u Sarajevu za državnog prvaka mi bi trebali ići sa 4/5 generacija što do sada nikome nije pošlo za nogom! Bilježimo odlične rezultate i na turnirama čak i regionalnim, i moramo naglasiti da sve nastupamo sa svojom vlastitom djece iz našeg trenažnog procesa.”

Vizija, recept svake godine dolaze na naplatu.

“Dakle cilj i naglasak je na naš rad, naš recept koji se godinama pokaziva dobar, i da beremo svoje plodove rada što pokazivamo gdje god se pojavimo. I dječje lige na većem terenu su (CO liga i Liga Hercegovine) su u znaku Sport Talenta gdje znamo nastupiti i sa godinu mlađom djecom.”

UŠ Sport Talent ima i državne prvake.

“Imamo i 3x državna prvaka u Judu. Dakle rezimiramo, u radu sa djecom nije važan rezultat, niti je u prvom planu, ali činjenica je da dolazi kao produkt rada. Upravo na to želimo staviti naglasak, uz maksimalno profesionalan pristup, educirane i školovane trenere, najbolji je poziv za sve roditelje koji žele najbolji tretman za svoje dijete.”

PODIJELI