Connect with us

Ostalo

Uposlenici, članovi omladinskog pogona i SFK 2000 Sarajevo očistili tribine Koševa pred utakmicu sa Zrinjskim

Objavljeno prije

,

Fudbalski klub Sarajevo organizovao je danas zajedničku akciju čišćenja tribina Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović-Hase”.

Učešće su uzeli uposlenici FK Sarajevo, polaznici Škole fudbala “Asim Ferhatović-Hase”, Akademije FK Sarajevo, SFK 2000 Sarajevo, a cilj je bio navijačima obezbijediti što bolje uslove za praćenje utakmice u nedjelju, u kojoj FK Sarajevo u nedjelju na Koševu dočekuje Zrinjski sa početkom u 19 sati.

Ovu akciju FK Sarajevo je realizovao povodom dana grada Sarajeva 6. aprila, obzirom da je stadion Koševo jedna od znamenitosti grada i najveći sportski kompleks u državi.

Fudbalski klub Sarajevo poziva sve svoje navijače na utakmicu u nedjelju, te da zajedničkim snagama klub ostvari pobjedu na utakmici protiv Zrinjskog.

https://sportske.ba/poznate-cijene-karata-za-derbi-duel-izmedu-sarajeva-i-zrinjskog/


Fudbal

Karleuša iz Dubaija poručuje: “Ostavljam te”, Duško ne reaguje, a Sofija najavljuje tužbe

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Instagram

Prije neki dan u medijima se pojavila vijest da su u navodnoj ljubavnoj vezi bivši fudbaler Duško Tošić i Sofija Šašić, kćerka Sonje Vuksanović i pjevača Željka Šašića.

Naime, Sofija je ovih dana u žiži javnosti nakon što je procurila informacija da su ona i suprug Jelene Karleuše u tajnoj vezi. Sofija i 15 godina stariji fudbaler mjesecima navodno, vješto kriju romansu.

Duško Tošić i Sofija Šašić, kako prenosi “Hello magazin” u vezi su nekoliko mjeseci, najčešće se viđaju u jednom od njegovih stanova, a za njihovu vezu saznala je navodno i Jelena Karleuša.

Pred nastup u Dubaiju, dok se pripremala za koncert, Jelena je objavila video, uz pjesmu “Ostavljam te” koju je svojevremeno otpjevala sa bugarskim pjevačem Azisom. Mnogi su ovaj postupak protumačili i kao definitivnu poruku još uvijek zakonitom mužu, koji je zbog nasilja dobio jednomjesečnu zabranu prilaska pjevačici.

Uprkos sve glasnijim špekulacijama o svemu ovome, za hrvatski magazin “Story” Sofija je demantovala navode: “Apsolutna laž, tužba je poslata”.


Nastavi čitati

Ostalo

Predsjednik Rukometnog saveza BiH vrijeđao novinarku zbog pitanja

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Elta HD

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju brutalne uvrede koje je ekipi portala Capital iz Banja Luke uputio Marinko Umičević, član Senata Republike Srpske, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka, predsjednik Rukometnog saveza RS i tehnički direktor fabrike Bema.

Prilikom telefonskog poziva koji je novinarka Capitala Bojana Ninković uputila Umičeviću sa upitom da komentariše to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banja Luka 2020. godine dobio grant u iznosu od 126.867 KM, dok je u isto vrijeme Umičević bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada Banja Luka, što po zakonu predstavlja sukob interesa, Umičević je na račun novinarke Capitala te direktora i glavnog i odgovornog urednika tog portala Siniše Vukelića izgovorio niz najprizemnijih uvreda i psovki, koje u ovom tekstu iz pristojnosti nećemo citirati.

Ovo je još jedan u nizu slučajeva prijavljenih Liniji za pomoć novinarima posljednjih mjeseci u kojima političari i visoki javni funkcioneri u Republici Srpskoj verbalno napadaju, prijete, vrijeđaju i omalovažavaju novinare, te na taj način “odgovaraju” na njihove zahtjeve za pristup informacijama od javnog interesa.

Uprkos tome što je Upravni odbor BH novinara u više navrata javno reagirao i redovno prijavljivao ovakve slučajeve nadležnim institucijama, te apelovao na predstavnike vlasti u RS-u da štite slobodu medija i pravo novinara, kao i svih drugih građana, da žive i rade u sigurnom ambijentu, čini se da situacija postaje samo gora za medijske profesionalce u tom entitetu, ali i u cijeloj državi. Posebno su “na meti” oni koji se bave istraživačkim novinarstvom i otkrivaju brojne koruptivne afere vlasti, zbog čega su svakodnevno izloženi pritiscima, uvredama i govoru mržnje na društvenim mrežama i portalima, te besprizornim pokušajima kompromitacije njihovog ličnog i profesionalnog integriteta.

Podsjećamo da je u najnovijem izvještaju organizacije Human Rights Watch istaknuto kako „javni dužnosnici u BiH potiču ksenofobiju, ne hvataju se ukoštac s diskriminacijom i vrše pritisak na novinare“, a Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju također izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg političkog pritiska, zastrašivanja i prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini. Istraživanje BH novinara pokazalo da je u posljednje tri godine više od 40 posto medijskih radnika bilo izloženo prijetnjama i zastrašivanju, uglavnom od strane političara i javnih dužnosnika.

Udruženje BH novinari nastavit će svim raspoloživim sredstvima da štiti prava novinara i da se zalaže za slobodno i nezavisno novinarstvo. Navedeni slučaj, kao i sve prethodne, prijavit ćemo domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama za zaštitu slobode medija.

Od predstavnika vlasti u BiH na svim nivoima i lidera političkih partija očekujemo da ovakve pojave javno i konkretno osude i sankcionišu svoje članove koji se prema novinarima ponašaju poput Marinka Umičevića, te na taj način pokažu da njihova podrška slobodnim medijima u demokratskom društvu nije samo na nivou ispraznih fraza.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari/Linija za pomoć novinarima


Nastavi čitati

Ostalo

Vrhunski sport na BHRT-u u 2022. godini

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: BHRT

Vrhunski sport na BHRT-u u 2022. godini

Počinjemo sa Evropskim prvenstvom u futsalu. Prijenosi nastupa nacionalnog tima Bosne i Hercegovine, ekipa iz regije, ali i najzanimljivijih utakmica na šampionatu.

U februaru istinski praznik zimskih sportova – Zimske olimpijske igre u Pekingu. Navijamo za naše predstavnike, očekujemo uzbuđenja na borilištima, velike domete i rezultate za sjećanje najboljih sportista na snijegu i ledu

I konačno, najatraktivnije – Svjetsko prvenstvo u nogometu. Najvažnija sporedna stvar na svijetu, prvi put krajem godine, prvi put u jednoj zaljevskoj zemlji, i prvi put sve utakmice u jednom gradu…

Budite uz programe Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i pratite najzanimljivija svjetska sportska takmičenja, saopštili su iz BHRT-a.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE