PODIJELI

David Alaba je član Bayerna već 12 godina, ali bi uskoro mogao da uslijedi prilično ružan rastanak.

Pregovori Bayerna i Alabe oko novog ugovora su se pretvorili u otvoreni rat koji se prenio u medije. I čini se da ovdje neće biti sretnog kraja…

Podsjetimo, Alaba je ušao u posljednju godinu ugovora, a Bayern već mjesecima pokušava da produži saradnju sa njim kako ga ovog ljeta ne bi izgubio ispod realne vrijednosti. Ili još gore: Da im ode narednog ljeta bez obeštećenja! Bio bi to ozbiljan poslovni promašaj Bavaraca koji ne vole da gube novac. Alaba je jedan od najboljih ljevonogih defanzivaca svijeta, podjednako uspješno igra kao lijevi bek, štoper, pa čak i u veznom redu i bio je jedan od najzaslužnijih za osvajanje titule evropskog prvaka.

Svjestan svoje vrijednosti, Austrijanac je prije nekoliko mjeseci zatražio od Bayerna da postane jedan od najplaćenijih igrača u klubu. Njegov agent Pini Zahavi je tražio bruto platu od čak 25.000.000 eura godišnje za svog klijenta što je iznad najplaćenijih igrača u klubu Lewandowskog i Neuera koji imaju oko 20.000.000 eura godišnje bruto. Čak ni Leroy Sane nije dobio takav ugovor. U Bayernu su tada pobjesnili na Alabu i njegove zastupnike smatrajući da ih ucjenjuju.

Uli Hoenes je jučer javno raspalio po Alabi i njegovim zastupnicima opisujući ih kao “pirane” te je otkrio da je Zahavi zatražio proviziju od preko 10.000.000 eura za produžetak ugovora. Danas je stigao i odgovor.

“Nisam očekivao ovakve laži. Ni u jednom trenutku pregovora nismo došli do detalja oko provizije. Jedini put kada smo to pomenuli je bilo na sastanku sa Salihamidžićem u Lisabonu. Hasan me je tada pitao kako mislim da riješim to, a ja sam odgovorio da je najvažnije da prvo postignemo sporazum sa igračem oko njegovih uslova, a da ja neću tražiti ništa veću proviziju nego obično. Ništa više od provizija koje uzimaju ostali agenti prilikom pregovora sa Bayernom. Još jednom ponavljam: Nismo ni došli do razgovora o ciframa!”, rekao je danas Zahavi.

U priču se uključio i Alabin otac George.

“Doveo sam Davida kao dijete u Bayern i tokom svih ovih godina smo imali brojne prilike da on promijeni klub. Ipak, bili smo lojalni Bayernu i on je ostajao u Minhenu poslije svake ponude. Zato nisam očekivao od Bayerna da širi ovakve prljave laži po medijima. A upravo to su njihove odvratne tvrdnje o visini plate i provizije. Njihove trvdnje da odbijamo da produžimo ugovor zbog provizije su netačne optužbe. Sve to rade jer mi nismo pristali na njihove cifre koje su stavili u ponudu. Mi imao drugačije ideje od toga što je ponuđeno”, rekao je Alabin otac.

Alaba u Bayernu trenutno zarađuje 15.000.000 eura godišnje bruto, a Bayern mu je navodno ponudio ugovor od 11.000.000 eura bruto po sezoni plus 6.000.000 eura godišnje kroz bonuse. To je manje od onoga što je imao do sada, a vrijednost na tržištu i pregovaračka pozicija mu prosto garantuju da može da dobije više.

Pregovori i dalje nisu “mrtvi”, ali teško je za očekivati da se napravi pomak kada je ovako ogromna razlika između onoga što Bayern nudi i onoga što Alaba traži.

Zahavi odavno gleda druge opcije i nudi Alabu konkurentskim klubovima. Ponudio ga je PSG-u koji je spreman da plati maksimalno do 30.000.000 eura za obeštećenja, ali Bayern je stavio cijenu od 60.000.000 eura što je suludo za igrača koji je u posljednjoj godini ugovora. Real Madrid i Barcelona također prate situaciju pošto su u prošlosti oboje bili ozbiljno zainteresovani za Alabu.

PODIJELI