Connect with us

Domaći fudbal

U pravu je Feđa Dudić: Sve se pokreće osim nogometa!

Objavljeno prije

,

Piše: Mladen BOŠNJAK

Raspisivanje lokalnih izbora najesen aktualiziralo je mnoge upitnike koji su osvojili javni prostor u Bosni i Hercegovini. Šta je sa sportom, hoće li se otvarati hoteli, restorani, šta je s javnim prijevozom? Sve ima neke izglede, svatko je dobio nekakav okvirni termin, samo su sportska natjecanja opkoljena konfuzijom i mnoštvom nepoznanica.

Mamutski, tromi, politički konotirani i neučinkoviti Upravni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine nije u stanju donijeti preciznu odluku o nastavku natjecanja u Premijer ligi. Ovakvu ili onakvu, nebitno. Obzirom da je sport, nogomet posebno, ujedinjavajući faktor države BiH, situacija s koronavirusom došla je ko naručena onima koji razgrađuju i državu i sport, i sve što čini normalnim jedno društvo. Iz RS-a ne vide mogućnost nastavka natjecanja prije jula što je dovoljan signal UEFA-i da našu nogometnu kuću proglasi nestabilnom, nemoćnom, miniranom, nepouzdanom. I sukladno tome, odreže i sankcije.

Zašto nogometni djelatnici „iz manjeg entiteta“ tome teže, nije mi jasno. Osim, ako je u pitanju jak politički pritisak – što nije ništa neobično – ali onda se lijepo podnese ostavka i sačuva dostojanstvo i sportski dignitet. Zašto se nebi natjecanje nastavilo u naredna dva mjeseca? Pa, i u „normalnim“ uvjetima, onima prije koronavirusa, gledališta su bila prazna, mogli ste odrediti pet metara za socijalnu distancu, komotno bi se taj uvjet mogao zadovoljiti. Jedino bi Velež imao problem s rastojanjem na tribinama.

Zato me“svrbi“ izjava ili apel Feđe Dudića, trenera „Rođenih“, mladog stručnjaka (mladog čovjeka) željnog igre, natjecanja, dokazivanja…, koji sumnjičavo gleda na poseban tretman nogometa u planovima štaba civilne zaštite. Usput, nije mu jasno ponašanje odgovornih u savezu koji nisu svjesni primarnog zadatka borbe za dobrobit i napredak nogometa. A ne biti interfonom nervoznih političara koji se uz sportaše slikaju samo u svečarskim prilikama. Dudić kao da nešto zna o antifudbalskoj zavjeri.

Bilo kako bilo, ostaje bolna istina da smo u svemu na samome europskom repu. Nemamo osobu da svojim autoritetom isposluje datum nastavka nogometnog natjecanja, nemamo iskren odnos prema ugledu države, nemamo minimalnu dozu patriotizma, nemamo hrabrosti, nemamo kičme… Nemamo ama baš ništa!

Osim navijačke sirotinje koja  za ulaznice reprezentativnih utakmica izdvaja više nego za garderobu, koja jedino u odlasku na neko veliko natjecanje vidi mogućnost poistovjećivanja sa ostatkom svijeta. Jedino nju imamo. I patetičnu dijasporu koja nam još uvijek puni izabranu vrstu. Dokle?

Nogomet kod nas više nije najvažnija sporedna stvar na svijetu. Pretekli su ga: Javni prijevoz, stočarstvo, plastenici, seoski turizam, saobraćajna infrastruktura, proizvodnja peleta, naftna industrija…. Pretekli ga svi!

U pravu je Dudić!

 

(Sportske.ba)


Domaći fudbal

Jedna od rijetkih svijetlih tačaka u ekipi: Mladi veznjak na kojem Tuzla City ima priliku zaraditi

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Tuzla City

Iako je Tuzla City godinama navikla javnost na dovođenje zvučnih imena u svoje redove, ove sezone u prvi plan je izbio mladi Harun Karić.

Bosanskohercegovačka sportska javnost jedva da je i detektovala da je u kadru Tuzle u ovoj sezoni Harun Karić, koji se u Tuzla City vratio sa posudbe iz Gradine iz Srebrenika, gdje je pružao dobre parije.

Kontinuitet dobrih partija Karić je nastavio i u Tuzla Cityu. Premda ima svega 19 godina, u redovima Tuzla Citya već je u prvom dijelu sezone pokazao sav raskošni talenat, veliku borbenost. Jednostavno, Karić je grizao svaki minut proveden na terenu, a odigrao je ukupno 15 utakmica ove sezone, računajući i dva nastupa u kvalifikacijama Konferencijske lige.

Karić je već sada interesantan nekim inostranim klubovima i ukoliko se nastavi razvijati u fudbalskom smislu ovom dinamikom, za očekivati je da će ovaj 19-godišnji veznjak ostvariti inostrani transfer. Harun Karić ima i status U-21 reprezentativca, a iako jedan od najmlađih u timu, veznjak Tuzla Citya jučer je protiv Bugarske odigrao 83. minuta u pobjedi naše selekcije od 3:0.

Husićev Tuzla City bi tako nakon silnog ulaganja, mogao doći u situaciju da će po prvi put ostvariti izlazni transfer uz obeštećenje.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Novi odlazak na pomolu iz Borca

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: FK Borac

Nakon Gorana Zakarića i AMara Begića, za očekivati je da će u narednih nekoliko dana i sedmica još igrača napustti redove Borca.

Na izlaznim vratima kluba prema informacijama Srpskainfo je i Goran Spremo.

On je ljetos stigao među crveno-plave, zabilježio je 12 nastupa i postigao jedan gol kojim je donio trijumf ekipi na gostovanju Leotaru u Trebinju.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Reprezentativac napustio Zrinjski, odlazi u inostranstvo

Objavljeno prije

 

Autor

Moldavski reprezentativac Denis Maradinci, napustio je redove Zrinjskog.

Maradinci, koji je stigao u Zrinjski kao pojačanje iz Celja, nije se nametnuo u redovia aktuelnog bh. prvaka te je upisao svega tri nastupa u Premijer ligi BiH.

Ovaj 26-godišnji stoper raskinuo je ugovor sa Zrinjskim te će potražiti novi klub u karijeri.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE