PODIJELI

Ugledni bosanskohercegovački stručnjak Zlatan Nalić, koji je svoju reputaciju stekao na najvećem evropskom nivou, a 2015. je sa reprezentacijom U-21 Švedske osvojio Evropsko prvenstvo, za portal Sportske.ba govorio je o predstojećoj utakmici BiH sa Belgijom, koja se u subotu igra na Grbavici.

Nalić je akcenat stavio na igrački kadar, obzirom da se selektor Mehmed Baždarević proteklih dana suočavao sa brojnim problemima kada su u pitanju povrede reprezentativaca, ali se sjetio i Senijada Ibričića, koji pruža odlične partije u dresu Domžala

– Selektor Baždarević se nalazi u zaista nezahvalnom položaju po pitanju dostupnih igrača za ove dvije utakmice. Mogu da kažem da sam ubijeđen kako će Baždarević ipak uspjeti pripremiti utakmicu i sve nas obradovati povoljnim rezultatom. Neće mu biti lako. Za ovu utakmicu mu nedostaju jako bitni igrači. Pjanić, Spahić, Đurić, Mujdža, Zukanović, Vrančić, Bičakčić, Šimunović, i sada Vršajević, nisu dostupni, a neki su bili okosnica tima. Ali sam siguran da će Bazdarević i njegov stručni tim učiniti sve da iz ove situacije izvuku maksimum i taktički dati dostojanstven veliki otpor jednoj od najboljih reprezentacija svijeta. Mnogo je povrijeđenih i iz drugih razloga odsutnih igrača za ove dvije utakmice i može nam faliti to iskustvo i sigurnost koje su nam recimo Spahić i Pjanić godinama ulivali.

Ibričić bi koristio reprezentaciji

Nadao sam se da će se neko sjetiti Senijada Ibričića i pozvati ga za preostale dvije utakmice?! Pogotovo iz razloga što imaju deficit u veznom redu igrača koji su u zadovoljavajućoj formi. U ovakvim trenucima u kojima se reprezentacija nalazi i nedostatkom igrača vjerujem da bi i Senijad Ibričić bio od koristi za reprezentaciju, jer u protekla dva mjeseca iza sebe ima 5-6 jakih utakmica na najvišem evropskom nivou i 4-5 postignutih golova u EL. Čak iako je to možda jednokratno rješenje za ove preostale dvije utakmice ipak mogao je biti ”magical touch” koji karakteriše velike fudbalske trenere.
Mislim da bi Senijad bio zlata vrijedan za cijelu grupu čak i da je na klupi. Dobar dio onoga što nam u ovoj utakmici fali moglo se dobiti sa Senijadom. Iskustvo, liderstvo na terenu (32 godine), sigurnost prilikom posjeda lopta, mirnoća u donošenju odluka, odlučnost, tajmning i hrabrost suprostaviti se protivniku, jer Senijad je pobijeđivao Belgijance. Također mislim da reprezentaciji u ovoj utakmici treba igrač koji se usuđuje voditi loptu u gužvu, zadržati loptu na protivničkoj polovini, iskusno se podmetnuti i iznuditi prekršaj, dati taj zadnji pas, čak i penal iznuditi svojim nepredvidim kretanjem sa loptom u šesnaestercu itd. To je recimo Misimović radio odlično. Mislim da bi njegovo prisustvo uticalo i na moralno podizanje drugih igrača na viši nivo u terenu pogotovo Edina Džeku kojega bi Senijadovo prisustvo preporodilo, a ne trebam podvalačiti koliko nam u ovoj utakmici jedan raspoložen Džeko znači. To su samo nekoliko primjera koji su jaki argumenti. Trenutna forma Ibričića je na visokom nivou poslije utakmica u Evropskoj ligi. Mislim također da bi Senijad zbog dugog odsustva iz reprezentacije bio ekstremno motivisan za ovu utakmicu. Imati jednog takvog iskusnog igrača čak i na klupi i koristiti ga u završnom dijelu utakmice bi moglo biti jako bitno čak možda presudno. Sjetimo se samo recimo Rahimića koji je posljednje dvije godine svoje karijere čak i sa klupe CSKA ipak bio jedan od najboljih igrača u našoj reprezentaciji. Kada sam se prije nekoliko dana čuo telefonom sa jednim od trenera protiv kojih je Domžale igralo u Evropskoj ligi i usput ga pitao njegovo viđenje utakmice odgovorio je kratko: ”Ovaj vaš Bosanac još uvijek igra odlično, sam nosi cijelu ekipu”, što pokazuje u kakvoj je formi Ibričić – kazao je za Sportske.ba, Zlatan Nalić, a zatim dodao:

– U jednoj ozbiljnoj reprezentaciji se ne govori o motivaciji bez obzira s kim se igra jer je to preduslov da bi uopšte mogli igrati na nacionalnom nivou. Kada smo mi u pitanju, imamo problema s malim reprezentacijama, ali ne i s većim sa aspekta motiva. Ubijeđen sam da će sutra svi letjeti po terenu. Taktička priprema i vjera u pobjedu mogle bi biti presudne. Ukoliko naši Zmajevi budu dovoljno vjerovali, uspjet će ostvariti cilj. U današnjem fudbalu su male margine između protivnika. Dovoljno je da se malo opustite, protivnik će to znati da iskoristi. Ko zna, možda Belgijancima popusti i koncentracija jer su zasićeni.

(Nedim Selimović/Sportske.ba)

PODIJELI