PODIJELI

Piše: Mladen BOŠNJAK

Unatoč silnim privatnim problemima i turbulencijama, Zdravko Mamić je našao vremena nahvaliti selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, naglasivši pritom da u cijeloj priči oko angažmana Ivayla Peteva nema nikakvoga interesa. Bio je prilično uvjerljiv.

Spomenuo je kako bugarski stručnjak dobro govori „ovdašnji jezik“, kako je zabavan, dobro pjeva – Dinu Merlina naročito. Nabrojio je i njegove stručne kvalifikative, opalivši po prstima sve one koji ga nisu dočekali raširenih ruku. Tu je bio prilično neuvjerljiv. Ali, Mamićevim ocjenama i procjenama bolje je vjerovati nego ih ignorirati, unatoč činjenici da je gotovo sva nogometna javnost u Bosni i Hercegovini itekako skeptična kada je u pitanju budućnost našeg nogometa u projekciji mladog Bugarina.

Kako nikako nisam mogao ostati načisto s Mamićevim prstima u izboru našeg selektora, pozvao sam u pomoć dežurne teoretičare zavjera. Sportskih, političkih, ekonomskih, medicinskih, i svakih drugih zaplotnjačkih radnji, nebi li me doveli na čistinu s koje bih mogao stvari oko Nogometnog saveza i reprezentacije preciznije razaznati. Mamić je prevelik igrač – jednoglasni su sumnjivci – da bi sudjelovao u sitnim smicalicama tako svojstvenim našoj kući nogometa.

Godine starosti  i desetljeća provedena uz rub nebrojenih igrališta daju pravo ovom autoru da se zakune da u Premijer ligi trenutno radi najmanje pet trenera pozvanijih i kompetentnijih od trenutnog izbornika. Stoga, Petev na koncu ovoga mjeseca – bez obzira tko mu je mentor, Mamić, Misimović, ili neko treći – treba podvući crtu i spoznati uzaludnost svojeg boravka u Sarajevu. Može on, tu i tamo, osvojiti poneki bod, može se dogoditi trenutak bljeska, ali dugoročno – od tog posla nema ništa!

Nema nikakvoga smisla otezati i tvrdoglavo braniti pogrešne kadrovske poteze. Treba sastaviti ekipu domaćih stručnjaka, pouzdanijih, otvorenijih odanijih, lojalnijih… Domaće najbolje – bez ikakvoga ključa. Jer ovo što se sada radi nije ništa drugo do tjeranja inata, do ganjanja suludih principa, a sve na štetu reprezentacije i nogometa uopće.

Ne zna se koji je posao uzaludniji: selektora reprezentacije BiH ili kolumnista koji prati njegov rad! Srećom, uskoro ćemo vidjeti gdje smo, pa ili će kolumnist zauvijek skršiti pero ili će selektor podvući crtu. Stajao Mamić iza njega, ili ne!

 

(U tekstu su iznešeni stavovi autora koji se ne moraju nužno slagati sa stavovima portala Sportske.ba)

PODIJELI