PODIJELI

Piše: Mladen BOŠNJAK

Nakon tremaškog i početničkog starta u tekućoj sezoni, Velež je zaigrao kako su mostarski ljubitelji „Rođenih“ i očekivali. Čvrsto i odlučno. Na momente i efikasno. Uglavnom, daleko od one kobne anemičnosti i depresije koje su obgrlile Vrapčiće i nekoliko sezona držale Velež na tankoj, vrlo tankoj, žici zategnutoj ponad ambisa.

Jak predsjednik, agilna uprava, potentan trener, odstranjeni smutljivci, ušutkani panegiričari i narikači – sve su to preduvjeti za odličnu atmosferu, za povjerenje navijača i javnosti, za stručan rad na terenu i ozbiljnu aktivnost izvan njega. Velež je konačno ekipa koja može razmišljati o sudjelovanju u europskim natjecanjima, koja može stolovati pri samome vrhu Premijer lige. Velež je ekipa koja je stekla pravo na san, na san o tituli prvaka Bosne i Hercegovine.

Možemo li tekuću sezonu kvalificirati kao svojevrsni zalet ka Europi, možemo li u ovoj ekipi nazrijeti makar minimum međunarodnog potencijala? Kako stvari stoje – možemo! U Veležu vjerojatno ima dovoljno strpljenja, a strpljenje podrazumijeva mudrost, ima dovoljno razumijevanja za nogometnu igru, za mukotrpni proces stvaranja momčadi. Bilo bi dobro da Feđa Dudić na stadionu Rođeni zaokruži taj proces, da ostavi trenerski pečat dostojan nekadašnjih prethodnika, trenerskih gromada: Bajevića, Višnjevca, Marića, Džidića… Ne spominjem Sulu Repca i Miloša Milutinovića. Rano je!

Bilo bi dobro da se postojećoj upravi na čelu sa predsjednikom Hasićem pomogne sa svih strana i na sve načine. Od privrednika do medija. Ako nikako drugačije – da se ne odnemaže! Znači, nogometnu školu apsolutno prepustiti najboljima, onima koji imaju dara za rad sa djecom, onima koji se bar malo sjećaju Zeke Selimotića i Salema Halilhodžića. Travnjak osloboditi svih mudrovanja i „soljenja pameti“, struci dati odriješene ruke i tražiti rezultat. Realno i objektivno, u granicama trenutnih mogućnosti, u skladu sa planovima i zdravim ambicijama.

Tako se može do Europe, zašto ne? Postojeću momčad osvježiti, dodatno pojačati i dobro spremiti za slijedeću sezonu u kojoj će domaće natjecanje dobiti na ugledu i rejtingu, a razlog će biti – vjerujmo i nadajmo se – sudjelovanje Bosne i Hercegovine na Europskom prvenstvu.

Idealna sezona za zalet ka Europi.

PODIJELI