PODIJELI

Vanredna skupština Rukometnog saveza BiH biće održana 26. augusta u Sarajevu i tada bi trebalo da bude razriješeno staro i izabrano novo rukovodstvo koje će pokušati da riješi nagomilane probleme u ovom sportu, pie Glas srpske.

Zaključak je to drugog sastanka rukometnih radnika iz Republike Srpske i FBiH koji je održan u Doboju. Predsjedničke i direktorske funkcije uglavnom su primamljive, međutim, tako nije slučaj ovog puta pa i dalje, bar prema tvrdnjama učesnika sastanka, nema ni naznake ko bi mogao da bude prvi među jednakim. Ipak, složili su se u ocjeni da je napravljen veliki korak naprijed, jer je praktično dogovoreno da se osnuju dva udruženja, jedno koje će voditi Premijer ligu i Kup BiH, dok će drugo imati zadatak da organizuje nastupe svih reprezentacija. Oba udruženja radiće pod okriljem RS BiH i biće privremeni organi dok se ne steknu uslovi da savez nastavi sa radom.

– Ono što je najbitnije jeste da smo imali pomoć pravne službe koju smo angažovali za regulisanje i stvaranje pravnih okvira koji bi omogućili nesmetana takmičenja u okviru RS BiH. Želimo da stvorimo uslove za takmičenje reprezentacije u predstojećim kvalifikacionim ciklusima i, naravno, ostvarimo potpunu deblokadu rada RS BiH, odnosno, ulazak u proces za dobijanje novog poreskog broja – pojasnio je Rađa.

Evropska rukometna federacija (EHF) je zaprijetila suspenzijom klubova i reprezentacije ukoliko nagomilani problemi ne budu riješeni do 20. avgusta. Kako je skupština zakazana šest dana kasnije, jasno je da do tog datuma, bar na papiru neće biti ispunjeni njihovi zahtjevi.

– Poslaćemo dva ista pisma u EHF, jedno ispred RS RS, a drugo ispred RS FBiH, u kojem ćemo ih do detalja upoznati sa situacijom, odnosno sa onim šta smo preduzeli. Pismo ne možemo da pošaljemo ispred RS BiH, jer su dosadašnji čelnici privatizovali savez, kršeći niz propisa, radeći iz stanova i slično. Vjerujem da ćemo u EHF-u naći partnera sa kojim ćemo prevazići haotičnu situaciju. Nadam se da ćemo dobiti podršku Ministarstva civilnih poslova i Olimpijskog komiteta – rekao je predsjednik RS RS Marinko Umičević.

U Doboju je, ujedno, dogovoren i početak takmičenja u okviru Premijer lige BiH, koji je u odnosu na prvobitno planirani pomjeren za sedam dana.

– Nemamo vremena pa ćemo uporedo sa svim ovim sastancima napraviti propozicije i kalendar takmičenja te izmjene registracionog pravilnika i sve ćemo to pripremiti do 26. augusta. Početak lige zakazan je za 22. septembar – kaže Rađa.

PODIJELI