PODIJELI

U subotu i nedjelju, 17. i 18. avgusta u Lisičićima kod Konjic na prekrasnim obalama Jablaničkog jezera, bit će održan veliki Međunarodni triatlon ” GREEN LAKE BH Triathlon Cup 2019. ”

Mada se prvi put održava ovaj događaj koji puno obećava, jer se več prijavilo 170 takmičara i takmičarki iz devet zemalja, kako iz Regije, tako i iz cijelog svijeta ( Kanada, Francuska, Italija, Njemačka, Austrija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i naravno Bosna i Hercegovina ) .

Ovaj podatak puno govori o potrebi za okupljanjem zaljubljenika u ovaj sport, koji obuhvata tri discipline, plivanje ( 750 m ), biciklizam ( 20 kilometara ) i trčanje ( 5 kilometara ) .

Bosna i Hercegovina obiluje prekrasnim jezerima, a Jablaničko jezero je jedno od najljepših i najvećih u ovoj državi i upravo zato i zbog infrastrukture organizatori, Udruženje rekreativaca sportista “Trčanje i to”, odlučili su se ovaj događaj održati upravo tu, u Lisičićima, naselju koje ima historiju i u kojem će se ispisivati najljepše stranice bosanskohercegovačkog triatlona. Značaj jednog ovakvog događaja je prepoznao i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, koji mu je podršku dao od samog početka organizacije.

Posebnost ovog triatlona je i u tome što je na njega prijavljeno više od 40 žena, od kojih će se mnoge u ovom sportu okušati prvi put. Nije tajna da je sportistkinja iz ove oblasti u našoj državi dosad bilo jako malo. Zaslugom URS “Trčanje i to” triatlonaca i triatlonki je sve više i hrabre žene imat će priliku dvoje triatlonske karijere početi upravo na ovom mjestu i događaju koji parira najbolje organiziranim triatlonima širom regije.

Najmlađi prijavljeni takmičar je Mustafa Jamak (13) iz Sarajeva, koji je među najbržim takmičarima na supersprint distanci na Blkanu (drugi) i u Evropi, a najstariji Jusuf Borić (60) iz Lisičića, lokalni takmičar koji će učešće na takmičenju uzeti zajedno sa svojim sinom. Osim njih, na takmičenje će doći i najbolji triatlonci iz regije, državni prvak i prvakinja iz Hrvatske, Dejan Patrčević i Maja Bonačić, te mnogi drugi profesionalci, ali i rekreativci i početnici u ovom sportu.

Koliko je ovaj događaj značajan za lokalnu sredinu govori činjenica da su gotovo svi smještajni kapaciteti u Konjicu i okolinu popunjeni, što govori i o ekonomskoj isplativosti ovog događaja za lokalnu sredinu. Organizator se pobrinuo da uveže takmičare i smještajne kapacitete, te da Konjic i okolinu u najboljem svjetlu predstavi takmičarima, njihovoj pratnji, ali i cijeloj trkačkoj i triatlonskoj zajednici, koja željno iščekuje Green Lake kao najveći ikad organizovani triatlonski događaj u Bosni i Hercegovini.

Više o samom događaju možete naći i na web stranici www.greenlaketriathlon.com, a ukoliko se slikate s jednim od bilborda #DARETODREAM, u skladu s motom ovog događaja i postavite na Facebook stranicu GREEN LAKE BH Triathlon Cup 2019, potencijalno ćete biti dobitnik prekrasne majice, ali i drugih vrijednih nagrada sponzora ovog događaja, koje čekaju samo one koji se usuđuju sanjati i ostvarivati snove. GREEN LAKE, veliki san mnogih takmičara, podržali su Uni Credit banka, BH Pošte, Metromedia, kompanija Igman, turistička agencija Insider, Sarajevska pivara sa Lejlom, vodom ljubavi, Bauer i drugi prijatelji projekta.

(Ismet Nimanović/Sportske.ba)

PODIJELI