Connect with us

Ostalo

Vikend u Konjicu u znaku “Green Lake BH Tritathlon Cupa”

Objavljeno prije

,

U subotu i nedjelju, 17. i 18. avgusta u Lisičićima kod Konjic na prekrasnim obalama Jablaničkog jezera, bit će održan veliki Međunarodni triatlon ” GREEN LAKE BH Triathlon Cup 2019. ”

Mada se prvi put održava ovaj događaj koji puno obećava, jer se več prijavilo 170 takmičara i takmičarki iz devet zemalja, kako iz Regije, tako i iz cijelog svijeta ( Kanada, Francuska, Italija, Njemačka, Austrija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i naravno Bosna i Hercegovina ) .

Ovaj podatak puno govori o potrebi za okupljanjem zaljubljenika u ovaj sport, koji obuhvata tri discipline, plivanje ( 750 m ), biciklizam ( 20 kilometara ) i trčanje ( 5 kilometara ) .

Bosna i Hercegovina obiluje prekrasnim jezerima, a Jablaničko jezero je jedno od najljepših i najvećih u ovoj državi i upravo zato i zbog infrastrukture organizatori, Udruženje rekreativaca sportista “Trčanje i to”, odlučili su se ovaj događaj održati upravo tu, u Lisičićima, naselju koje ima historiju i u kojem će se ispisivati najljepše stranice bosanskohercegovačkog triatlona. Značaj jednog ovakvog događaja je prepoznao i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, koji mu je podršku dao od samog početka organizacije.

Posebnost ovog triatlona je i u tome što je na njega prijavljeno više od 40 žena, od kojih će se mnoge u ovom sportu okušati prvi put. Nije tajna da je sportistkinja iz ove oblasti u našoj državi dosad bilo jako malo. Zaslugom URS “Trčanje i to” triatlonaca i triatlonki je sve više i hrabre žene imat će priliku dvoje triatlonske karijere početi upravo na ovom mjestu i događaju koji parira najbolje organiziranim triatlonima širom regije.

Najmlađi prijavljeni takmičar je Mustafa Jamak (13) iz Sarajeva, koji je među najbržim takmičarima na supersprint distanci na Blkanu (drugi) i u Evropi, a najstariji Jusuf Borić (60) iz Lisičića, lokalni takmičar koji će učešće na takmičenju uzeti zajedno sa svojim sinom. Osim njih, na takmičenje će doći i najbolji triatlonci iz regije, državni prvak i prvakinja iz Hrvatske, Dejan Patrčević i Maja Bonačić, te mnogi drugi profesionalci, ali i rekreativci i početnici u ovom sportu.

Koliko je ovaj događaj značajan za lokalnu sredinu govori činjenica da su gotovo svi smještajni kapaciteti u Konjicu i okolinu popunjeni, što govori i o ekonomskoj isplativosti ovog događaja za lokalnu sredinu. Organizator se pobrinuo da uveže takmičare i smještajne kapacitete, te da Konjic i okolinu u najboljem svjetlu predstavi takmičarima, njihovoj pratnji, ali i cijeloj trkačkoj i triatlonskoj zajednici, koja željno iščekuje Green Lake kao najveći ikad organizovani triatlonski događaj u Bosni i Hercegovini.

Više o samom događaju možete naći i na web stranici www.greenlaketriathlon.com, a ukoliko se slikate s jednim od bilborda #DARETODREAM, u skladu s motom ovog događaja i postavite na Facebook stranicu GREEN LAKE BH Triathlon Cup 2019, potencijalno ćete biti dobitnik prekrasne majice, ali i drugih vrijednih nagrada sponzora ovog događaja, koje čekaju samo one koji se usuđuju sanjati i ostvarivati snove. GREEN LAKE, veliki san mnogih takmičara, podržali su Uni Credit banka, BH Pošte, Metromedia, kompanija Igman, turistička agencija Insider, Sarajevska pivara sa Lejlom, vodom ljubavi, Bauer i drugi prijatelji projekta.

(Ismet Nimanović/Sportske.ba)


Ostali sportovi

U nedjelju u Domu mladih kickboxing turnir “Braća Bašović”, posjetioci će uživati u šest borbi

Objavljeno prije

 

Autor

U Sarajevu će se u nedjelju, 27. novembra od 18 sati, održati tradicionalni 20. Memorijalni kickboxing turnir “Braća Bašović”, u znak sjećanja na Behudina i Bidu Bašovića, pionire borilačkog sporta u BiH.

Na turniru koji se održava u Domu mladih KSC Skenderija učestvovat će najbolji borci iz cijele BiH.

Na programu su tri uvodne i tri glavne borbe. U uvodnim borbama borit će se: do 71 kg Mirza Mujanović (Ilidža Sarajevo) – Amar Bureković (KVB Đerzelez Kiseljak), do 63,5 kg Džan Ždrale (Kasper Konjic) – Amar Horozović (Dragon Halifa) i do 91 kg Šefik Hasić (Đerzelez Kiseljak) – Haris Islamović (Ilidža Sarajevo).

U glavnim borbama nastupit će: do 81 kg Benjamin Memija (SuperPro Sarajevo) – Jasko Skalić (KBV Kurto Bihać), do preko 91 kg Ajdin Gadžo (KBS Panter Sarajevo) – Naser Pipić (KBV Isak Zenica) i do 71 kg Nuh Hebibović ( Ilidža Sarajevo) – Nedim Malkoč (KBV Kurto Bihać).

Na današnjoj konferenciji za novinare prisutnim su se obratili Džemko, Nermin i Tarik Bašović i Asmar Imamović, te učesnici Neh Hebibović, Džan Ždrale i Benjamin Memija.

– Drago mi je što ćemo nastaviti tradiciju. Behudin i Bido Bašović su pioniri borilačkog sporta u BiH i ovo je način da im se barem djelimično zahvalimo i sačuvamo ih od zaborava. Naravno, to ne bi mogli uraditi bez pokrovitelja i prijatelja projekta: BH Telecoma d.d., BH Pošta d.o.o., Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Hotela President. Hvala i svim predstavnicima medija koji informišu javnost o ovoj manifestaciji – rekao je Džemko Bašović.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Italija za Olimpijske igre izdvaja ogromna novčana sredstva

Objavljeno prije

 

Autor

Nova italijanska vlada s premijerkom Giorgiom Meloni izdvojila je 400 miliona eura za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Milanu i Cortini d'Ampezzo, javlja austrijska novinska agencija APA.

Prijedlog državnog proračuna za buduće razdoblje, koji su ministri već potvrdili, predviđa da će se za infrastrukturu igara 2024. godine izdvojiti 120 miliona eura, 2025. godine 140, a 2026. godine 140 miliona eura.

Ukupni početni budžet igara, koje će biti održane od 6. do 22. februara 2026., bio je 1,4 milijarde eura. Poznati su i neki detalji. Otvaranje igara održat će se na stadionu San Siro u Milanu, a završni događaj u rimskoj Areni u Veroni.

Milano će biti domaćin olimpijskih takmičenja za medalje u dvoranskim sportovima – hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i brzom klizanju. Planinska područja oko Cortine ugostit će sva takmičenja u skijanju i bordanju, a u Cortini će se održati i takmičenje u curlingu. Skijaško trčanje i skokovi održat će se u dolini Fiemma.

Ostaje otvoreno pitanje provođenja takmičenja u sankanju i bobu. Prvobitni plan je predviđao takmičenje u Cortini, ali u posljednje vrijeme postoji prijedlog da se taj dio preseli u austrijski Innsbruck, na olimpijski poligon u Iglsu, jer staza u Cortini treba skupu obnovu.

Slabija strana organizacije igara je 400 kilometara udaljenosti između Milana i planinskih terena. Neki također zamjeraju da će se alpski skijaši i skijašice takmičiti na dva odvojena terena, jer su muške utrke na rasporedu u Valtellini, što će otežati pristup navijačima i novinarima, a uz logističke probleme, dva terena znače i veće troškove, prenosi STA.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Mladi bh. bokseri osvojili 32 medalje na turniru “Trofej Grada Sarajeva”

Objavljeno prije

 

Autor

Međunarodni turnir u olimpijskom boksu za juniore i mlade “Trofej Grada Sarajeva” održan je od 18. do 20. novembra u Olimpijskoj dvorani ”Ramiz Salčin” u Sarajevu, povodom Međunarodnog dana djece.

Takmičari iz BiH osvojili su 11 zlatnih, 11 srebrenih, te deset bronzanih medalja, saopćeno je iz Bokserskog saveza Kantona Sarajevo.

Turnir je organizovao Bokserski savez Kantona Sarajevo u saradnji sa Bokserskim klubom ”Sarajevo”, a organizovan je u skladu sa pravilima Evropske bokserske asocijacije (EUBC).

Na turniru je učestvovalo oko 100 takmičara iz, Grčke, Slovenije, Švedske, Mađarske, Rumunije, Turske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Njemačke, Turske i BiH, među kojima su bili i mnogi nacionalni prvaci svojih zemalja.

Sva tri dana turnira su se mogli vidjeti odlični mečevi i uživati u vrhunskom boksu. Turnir je od neprocjenjive vijednosti za takmičare BiH, koji su po prvi puta u kategorijama juniora i mladih imali priliku u Sarajevu se takmičiti sa internacionalnim talentovanim takmičarima svjetskog kalibra.

Za najboljeg boksera turira proglašen je Krisztian Nileborg, koji je inače i aktuelni evropski juniorski prvak i najbolji bokser Evropskog prvenstva u olimpijskom boksu održanog 2022. godine u Italiji.

Bilo je zadovoljstvo boksati na ovom turniru. Veoma smo zahvalni organizatoru za srdačan doček i odličnu organizaciju turnira. Nadam se da se vidimo ponovo iduće godine -izjavio je Nileborg.
Za najboljeg juniorskog boksera i bokserku turnira proglašeni su Benjamin Nileborg (Mađarska) i Isabelle Josefsson (Švedska). Za najboljeg mladog boksera i bokserku turnira proglašeni su Tomislav Đinović (Crrna Gora) i Seropian Lucin (Švedska).


Nastavi čitati

NAJČITANIJE