PODIJELI

Piše: Mladen BOŠNJAK

Sad kad je prašina pokrila strasti i emocije, kad se halabuka slegla, i kad je „pšenica polegla“ iza vrlo stresne i potresne utakmice sa Grčkom, čovjek može na miru posložiti neke rezone, neka razmišljanja vezana za stanje našeg nogometa, njegove sadašnjosti i budućnosti.

O samoj utakmici i o bosanskohercegovačkim nogoloptačkim izgledima puno se pisalo i vazilo proteklih dana. Zaista, pisati na tu temu bilo bi uzaludno „soljenje mora“. No, par popratnih detalja zaokupili su, barem na trenutak, pažnju javnosti. Barbarske peksin slike grčke svlačionice nakon što su je napustili igrači, i detalj iz Konjica kada su se poslije kup utakmice protiv Sloge iz Gornjeg Crnjelova navijači Klisa iz Buturović polja samoorganizirali i očistili tribine gradskog stadiona na kojemu su, de facto, i oni bili gosti.

Bili su to dani kad je razvikana i bez ikakve mjere eksploatirana višemilenijska helenska kultura i civilizacija u zemlju propala pred aktivizmom seoskih mladića iz Buturović polja koji nisu dopustili da tribine iza njih ostanu u neredu i smeću. Kamoli svlačionice.

I zato su mi te dvije slike i njihova usporedba usječene u sjećanju na jedan topli mart, na jedno preuranjeno proljeće. U kojem smo, uz nogomet, vidjeli i dvije oprečne stvari, u kojima smo do sada mi bili nositelji onih prljavih, negativnih i nedostojnih. Zato me grije saznanje da su skromni dječaci iz surovih hercegovačkih brda održali civilizacijsku lekciju umišljenim i nadutim atenskim kabadahijama.

Slike svlačionica Bilinog polja poslije utakmice BiH – Grčka obišle su svijet. I neka su! A slike čišćenja tribina poslije utakmice četvrtfinala Kupa BiH nisu daleko dobacile. Ali jesu do naših srca i naše svijesti. Jer, zaista je krajnje vrijeme da „glacnemo“ ta naša igrališta. Ako nisu raskošna ni blizu kao europska, neka barem budu čista. Bez silne kartušine, bez mora plastičnih vrećica, bez punih kola onog crvenkastog najlona u koji se pakiraju ćevapi. Toliko, valjda, možemo.

Momci iz Buturović polja pokazali su kako!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PODIJELI