PODIJELI

RAZGOVARAO: Adnan PLOČO

Zajko Zeba jedan je od najboljih, ako ne i najbolji fudbaler, koji je poslije rata igrao u Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Zeba je u julu 2018. godine odlučio okončati bogatu igračku karijeru. Oprostio se naslovom pobjednika Kupa BiH, kao kapiten Željezničara, a onda radio kratko kao trener Plavih u stručnim štabovima Slobodana Krčmarevića i MilomiraOdovića, da bi u januaru 2019. godine odlučio da se vrati na teren, jer bez lopte ne može. Obukao je dres Olimpika, a ove godine je kao kapiten predvodio Vukove na pohodu na Premijer ligu BiH.

U trenutku prekida Prve lige Olimpik je bio ubjedljivo prvi, sa šest bodova više u odnosu na prvog pratioca. Sezona je zbog pandemije koronavirusa prekinuta, Olimpik je proglašen za prvaka. Od naredne sezone tim sa Otoke će igrati u elitnom rangu bh. fudbala, a Zeba kaže da mu je žao što sezona nije odigrana do kraja.

– Situacija sa koronavirusom je poremetila sve. Mi smo se zasluženo plasirali u Premijer ligu BiH, ali nam je žao što se nije odigralo do kraja. Bili smo zaista u dobroj formi nakon odličnih priprema, odigrali jedno kolo nastavka i onda je sve stalo. Sigurno da je to veliki hendikep za igrače, ali kako je nama tako je i ostalim – kaže Zeba za Sportske.ba.

Ono što zanima sve ljubitelje fudbala u Bosni i Hercegovini jeste status Zebe, odnosno da li će ovaj majstor igrati naredne sezone u Premijer ligi BiH.

– Pa vjerovatno hoću. Zdravlje me dobro služi, mogu sigurno još toga dati Olimpiku. Ostalo je samo da sjednem sa čelnicima kluba i da se dogovorimo za narednu sezonu. Ali 99,99 posto je da ću igrati i naredne sezone – otkrio nam je Zeba.

Ono što brine Zebu jeste kvalitet lige. Kako kaže infrastruktura je sve bolja, ali je problem što mladi igrači odlaze prerano.

– Sigurno da je infrastruktura iz dana u dan sve bolja. Uskoro će svi stadioni u Premijer ligi imati reflektore, suđenje napreduje, igrači se osjećaju mnogo bolje nego ranije kda su fudbalske stvari u pitanju, ali ono što brine jeste da su vodeći igrači u klubovima uglavno oni koji imaju više od 30 godina. Štilić u Želji, Ahmetović u Sarajevu, Fajić u Veležu, Vranješ u Borcu i da ne nabrajam dalje… sve su to igrači koji su bliže brojci od 35 nego 30 godina. Mislim da mladi igrači prebrzo idu vani. Jednostavno odigraju dobru sezonu i odmah idu vani. Po meni trebali bi se duže zadržati, fudbalski odrasti i onda ići u inostranstvo gdje će se dodatno razvijati i napredovati. Nadam se da će se to uskoro promijeniti – kazao je legendarni Zajko Zeba za Sportske.ba koji će naredne sezone ponovo uveseljavati sve one koji vole fudbal, dobre poteze i masjtorije kojima je i godinama unazad “častio” publiku širom premijerligaških stadiona.

PODIJELI