PODIJELI
Source

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Džemal Berberović kaje se što je u mladosti slušao pogrešne menadžere.

Berberović je imao prilično dobru karijeru tokom koje je godinama igrao i za nacionalni tim, no s obzirom na potencijal kakav je imao, mnogi su mišljenja da je mogao i više napraviti.

Tog perioda Berberović se prisjetio u razgovoru za Dnevni avaz u kojem je otkrio i šta ga je koštalo veće karijere.

– Bio sam mlad, da sam bio nekoliko godina stariji, sigurno da bih ostvario onaj pravi san. Slušao sam menadžere koji mi nisu mislili dobro. Da sam imao malo čvršću ruku, mislim da bih 15 godina igrao u Bundesligi, jer sam imao taj kvalitet, potencijal, što sam dokazao i kroz godine. Šteta, ali opet ne mogu biti nezadovoljan – govori Berberović koji je iz Sarajeva otišao u Bayer Leverkusen.

Za reprezentaciju je odigrao 33 utakmice, a debi je ubilježio u vrijeme kada je selektor bio Blaž Slišković.

– Tada sam imao 20 ili 21 godinu. Bio sam još mladi reprezentativac i kapiten te generacije. Sjećam se dobro trenutka kada sam dobio poziv. Niko nije bio sretniji od mene. Prvi poziv, među takve igrače, takve velikane poput Barbareza, Baljića, Bolića, Konjića, Hibića, Musića, Salihamidžića… Suvišno je pričati – kaže Berberović.

Od reprezentacije se odlučio oprostiti 2010. godine.

– Imao sam problem u Turskoj s klubom, predao sam tužbu jer nisu ispunjavali na vrijeme svoje obaveze. Desila se turneja Švedska i Njemačka. Igrali smo u Švedskoj, nisam dobio ni minute, a do tada sam bio standardan reprezentativac. Rečeno mi je da se probaju drugi igrači, da ću dobiti šansu protiv Njemačke. Tu je došlo pet klubova iz Bundeslige da me gleda. Dobio sam 20 minuta. Nisam ostvario taj transfer i zamjerio sam selektoru Safetu Sušiću. Nisam htio više da se odazivam, a sigurno sam sa 28 godina mogao još pružiti – pojašnjava Berberović tokom razgovora za najtiražniji bh. list.

Nakon karijere Berberović je jedno vrijeme radio kao trener u omladinskoj školi Sarajeva, ali sada se posvetio invidualnim treninzima i menadžerskom poslu.

PODIJELI