Connect with us

Fudbal

Zašto je Nogometni savez BiH kriv?

Objavljeno prije

,

PIŠE: Enes Begičević

Ne smije se i ne treba danas ništa lomiti preko koljena, a kasnije očekivati napredak i uspjeh, jer sve što se na silu prelomi poslije ima dva početka i dva kraja koji se vrlo teško mogu sastaviti obzirom da dvije polovine obično nemaju istu veličinu, druga je kraća od prve, a prva je duže od druge polovine.

Problematika u domaćem sportu treba se, i imperativno mora, pažljivije analizirati, a ne odmah zapjeniti nezadovoljstvom zbog opće situacije u društvu, pa i državi. Trenutna problematika b-h društva donijeti će i posebno će se prelomiti u oblasti sporta, koja ni prije totalne corona blokade nije bila sjajna.

Ako bi se ova problematika sagledala realnije kroz analizu stanja u prošloj godini i danas u doba “covid-19” može se kazati da sportske organizacije, sa časnim izuzetcima, su pred totalnim kolapsom.

Izuzetak je Nogometni/fudbalski savez BiH za koji se mora reći da su jedina strukovna sportska organizacija koja trenutno ima čvrstu i dobru organizaciju u Bosni i Hercegovini, i koji zahvaljujući brojnim aktivnostima i naporima čelnika znalački se bori sa brojnim problemima svog članstva, ali i b-h društva u cjelini.

“Mudrice iz Saveza” još uvijek nisu, kao neki drugi sportski savezi, prelomili takmičarske probleme preko koljena i okončali sva svoja sportska nadmetanja, što je brojnim drugim sportskim savezima i njihovim “stručnjacima” bilo najlakše jer nisu u stanju da se bore sa svim svojim virusnim problemima.

Nogometni / fudbalski savez, koji ne zavisi od sredstva iz državnih, entiteskih ili kantonalnih budžeta, samo je u dilemi kako da zbog objektivnih zdravstvenih problema sportista i građanstva nastavi takmičenja. Savez koji je spreman da i finansijski pomogne klubove u njihovom radu na najbolji način pokazuje da struka i sportski motivi kod njih nisu umrli i da se ovaj sport ne igra samo zbog njihovih fotelja.

Ipak, moguće je da će i ova sportska grana, usljed “viših sila i naših belaja” dogovorno okončati gotovo tromjesečnu pauzu i ovjeriti zatečeno stanje, ali sa ciljem da u narednu takmičarsku sezonu klubovi uđu maksimalno spremni i obezbjeđeni za efikasniji rad. To ne bi trebalo donijeti veći problem u radu fudbalskog saveza, iako će biti onih koji će zapjeniti kako bi sakrili svoju nesposobnost u vođenju klubova. Neki će, opet, pomalo i stranački se oglašavati, ili će im na pjenu izaći njihovo nezadovoljstvo općim stanjem društva ili kao predizborna sila da se pokažu pred biračima da su oni za sport, ali suština će biti da sakriju svoju nesposobnost organiziranja uspješnog rada kluba.

Nažalost tužna je činjenica da je “covid-19” pokazao kako u puno sportskih klubova i nekoliko sportskih saveza nema kvalitenih osoba i struke koji mogu da kroz uspješnu organizaciju vode sportske ekipe, te ostvare i zavidne sportske rezutate. U tim klubovima i sportskim savezima treba napraviti značajno osvježenje, jer je očigledno da dosadašnji rad i doprinos nesposobnih ili polovnih “trošilatora” ne donosi nikakvo osvježenje i oporavak sporta.

Ova ocjena se ne odnosi na vođenje Nogometnog/fudbalskog saveza BiH za koji se mora priznati da su sigurno najkvalitetnija granska organizacija u oblasti b-h sporta, i koja za domaće uslove može biti ogledni primjer u rješavanju problematike “šta i kako dalje u b-h sportu”.


Ostali sportovi

“Djeca nam spavaju po podrumima, pa se čudimo što igraju za druge reprezentacije”

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Instagram

Nakon vijesti da su bh. odbojkašice morale spavati u podrumu, bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić komentarisao je ovu poražavajuću situaciju: “Djeca nam spavaju po podrumima, pa se čudimo kada igraju za drugu reprezentaciju.”

Reprezentativka Milana Božić podijelila je fotografiju, a oglasila se i najbolja bh. odbojkašica Edina Begić uz poruku “Bruka i sramota”.

Nakon objave reagovao je i Bešlagić koji se oglasio na svom Instagram profilu.

“Spavaju nam djeca po podrumima i onda se čudimo što je neko od sportista otišao da igra za drugu reprezentaciju. Sram da vas bilo”, započeo je.

“Sve vas, koji ste mogli i koji ste dužni da nešto učinite za našu djecu, jer ste na takvim pozicijama i prihvatili ste se tih obaveza da radite i to za novac, a ne iz humanitarnih razloga. Uzimate na sebe pravo da nekome odredite karijere i sudbine gledajući samo svoj interes”, poručio je glumac.


Nastavi čitati

Fudbal

Manchester City predstavio peto pojačanje

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Twitter

Manchester City je potpisao novog igrača, u pitanju je Sergio Gomez, klub je objavio na svojim stranicama.

21-godišnji lijevi bek koji je do sada igrao za Anderlecht, za koji je upisao 49 nastupa, prema Transfermarktu u City je stigao za 13 miliona eura. Potpisao je ugovor na četiri godine s engleskim klubom.

Svoj nogometni klub Gomez je počeo u Barceloninoj nogometnoj školi, a nastavio u Dortmundu. Igrao je za špansku Huescu prije dolaska u Anderlecht.

Prošle je sezone proglašen najboljim igračem belgijskog kluba. Guardiola je ranije najavio njegov dolazak i istakao da će se boriti sa Cancelom za poziciju lijevog beka.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Evo zašto Velež do kraja jeseni neće igrati u Vrapčićima (VIDEO)

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Sportske.ba

Odlukom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na nekoliko terena se postavlja vrhunski travnati tepih. Stoga, klubovi domaće utakmice igraju na prvoligaškim stadionima u Gradačcu, Srebreniku, Banovićima, Gabeli, Bosanskom Novom…

Kamera portala Sportske.ba snimila je teren u Vrapčićima, a sudeći po “dinamici” Velež će domaće utakmice igrati u proljetnom dijelu na svom terenu.

U najboljem slučaju krajem jeseni. Reporter Sportskih zatekao je tri osobe na terenu u Vrapčićima. Ipak, ono što sve raduje jeste da će Velež, ali i ostali premijerligaši, na čijim se stadionima izvode radovi, imati jedne od najljepših travnjaka u regionu.

Rođeni se nadaju da će Amar Osim do tada uigrati tim i da ćemo gledati Velež kao i u godini kada su osvojili Kup BiH.

Velež je odigrao do sada tri utakmice u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i na svom kontu ima četiri osvojena boda.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE