PODIJELI

Reprezentacija BiH zadržala je selektora nakon poraza od Armenije 4:2 koji je uzdrmao ekipu i primorao selektora na ostavku.

Robert Prosinečki je pravdajući svoju odluku isključivo sportskim motivima, odlučio da se povuče, ali je kasnije napravio salto mortale i ostao na čelu tima.

Pozadina cijele priče je malo drugačija nego što se javnosti predstavljalo posljednjih dana. Sportske.ba saznaju da je osim sportskog (poraz od autsajdera) Prosinečki imao i drugi razlog da napusti reprezentaciju. Naime, 50-godišnji trener dobio konkretnu ponudu iz Turske.

Radi se o ekipi Kasımpaşe, prvoligaša iz Istanbula koji je pod direktnom kontrolom predsjednika Turske, odnosno njemu bliskih ljudi i koji utakmice igraju na stadionu koji se zove Recep Tayyip Erdoğan Stadium.

Kasımpaşa je loše otvorila sezonu u Super ligi Turske. Nakon četiri odigrana kola ima četiri poraza uz gol razliku 2:7 i trenutno je na posljednjem 18.mjestu na tabeli.

Šta se zapravo desilo i zašto je Prosinečki ostao za kormilom BiH i nije otišao u Tursku?

Saznajemo da je poznati trener bio izložen dvostranom pritisku, od strane NSBiH i Kasımpaşe. S jedne strane Savez je tražio da ostane selektor, a turski klub da odmah preuzme posrnulu ekipu.

Prosinečki se na kraju odlučio zahvaliti turskom klubu i ostati u BiH, jer je imao još uvijek važeći ugovor i jer mu je objašnjeno da i dalje postoje šanse za odlazak na Euro.

(D. E./ Sportske.ba)

PODIJELI