PODIJELI

Najbolji bh. teniser, Damir Džumhur, loše je otvorio 2020. godinu. Poraz u kvalifikacijama jakog turnira u Dohi, zatim poraz u četvrtfinalu Challangera u Bendigu od 341. tenisera svijeta Vavassorija, svakako ne daje dozu optimizma.

Možda ovi mečevi i budu pod onom “prvi se mačići u vodu bacaju”, a Damir nas već oraspoloži na Austrlaian Openu. Istina, žrijeb ga nije pomazio, obzirom da u prvom kolu za protivnika ima Stana Wawrinku. Pokazao je Džumhur i ranije da zna odigrati kvalitetno protiv Wawrinke, ali to je bio onaj Džumhur, koji je bio nezgodan i za tenisere iz samog vrha ATP toura.

Loši rezultat, prijete da Damira uskoro viidmo izvan TOP 100, što bi nakon pet godina vrlo dobrih rezultata bio i blagi udarac za naš tenis. Za nadati se da će Damir podići formu što prije. Ako ne na jakim turnirima, onda bar skupljati bodove na Challangerima i lagano se penjati na ATP listi.

Trenutno je Džumhur 92. na ATP listi, Ne brani puno bodova, a uskoro će i zemlja, njegova najdraža podloga. Nakon 2018. godine i osvajanja ATP turnira u Antaliji, Damir bilježi pad na ATP listi.

Postavlja se i pitanje šta mu je donio odlazak u Beograd? Više je privlačio pažnju van terena, nego na samom terenu, ali jedno je sigurno, Damir je u najboljim godinama za tenisera. U naredne dvije-tri godine mora se prije svega psihički stabilizovati i krenuti u lov prvo na TOP 50, pa onda i više. Potreban je i jedan jak turnir, a u 2017. godini je dokazao da može, kada je vezao trijumfe u St. Petersburgu i Moskvi.

Na Australiji šta se napravi protiv Wawrinke, a onda već od feburara krneuti u lov na ozbiljne poene, kako se ne bi došlo u situaciju da se igraju kvalifikacije za Roland Garros i Wimbledon. S punim pravom očekujemo Damirov povratak, obzirom da njegov talenat i kvalitet koji je prethodnih pet godina dmeonstrirao na ATP touru.

Nadamo se da je ovo sve zatišje pred buru, ostalo ne bi bilo baš ugodno, jer smo nekako postali “razmaženi” sa TOP 100 plasmanima u svijetu tenisa, čak i više.

(H.Z./Sportske.ba)

PODIJELI