PODIJELI

Francuska je izvela senzaciju i izbacila Amerikance sa Svjetskog prvenstva već u četvrtfinalu pobijedivši ih 66:63. Tako će se za peto mjesto na ovom turniru boriti Srbija i SAD, dvije reprezentacije koje su prema najavama trebala u borbu za zlatnu medalju.

Pobjeda Francuske znači i da Srbija ostaje bez osiguranog plasmana na Olimpijske igre u Tokiju 2020. kroz SP te će ga morati tražiti na velikom kvalifikacijskom turniru koji će biti organiziran dogodine. Tačnije, bit će ih četiri, a igrat će se u junu naredne godine.

Svaki turnir imat će po šest ekipa i samo će pobjednici osigurati vizu za Tokio. Učesnici turnira bit će 16 najbolje rangiranih ekipa sa SP-a u Kini koje nisu osigurale Olimpijske igre, a uz to će se dodati po dvije najbolje rangirane ekipe iz Evrope, s američkog kontinenta, dvije Afrike, iz Azije i Oceanije.

Iz Evrope to će biti Slovenija i Hrvatska, a neki od učesnika kvalifikacija bit će i Grčka, Rusija, Brazil, Litvanija, Italija…

Utakmica između Srbije i SAD-a na rasporedu je sutra od 13 sati. Srbi će imati dan više za odmor, a motivacije im ne bi smjelo nedostajati jer bi eventualnom pobjedom popravili loš dojam u dosadašnjem dijelu turnira.

PODIJELI