PODIJELI

Bosna i Hercegovina ima Envera Marića. Golmansku ikonu! Ima i Mirsada Fazlagića, Fuada Muzurovića. Tu su još Rade Jovičić, pa Rizah Mešković, Mišo Smajlović, Enver Hadžiabdić, Franjo Džidić, Vahid Halilhodžić, Ivica Osim, Sejo Jesenković, Brane Jelušić…

Ima vrsnih, hvala Bogu živih sportskih radnika, priznatih u nogometnom svijetu. Ima i prof. Harisa Jaganjca i Predraga Pašića i Slavišu Vukičevića…

Svaki od njih ima reference, iskustvo, koje godinama bespovratno propada. Zašto ih niko ne zove i ne pita za mišljenje? Svaki iole ozbiljan nogometni savez ima stručno tijelo, Stručni savjet koji se makar savjetodavno konsultuje kada se bira selektor ili selektori državnih selekcija.

Samo NSBiH ima “eksperte”, članove Izvršnog odbora, koji godinama pregovaraju i biraju selektore. I te iste ljude smjenjuju. Brišu pod s tako značajnim imenima. Selektori padaju, a čelnici NSBiH iznova dobijaju priliku da se ponovo igraju s trenerskim veličinama.

Izuzetak je Vico Zeljković, koji do sada nije sudjelovao u izboru selektora. Prema našim saznanjima ni sada Zeljković neće biti prepreka federalnim “autoritetima” da izaberu “najbolje” rješenje. Selektora koji će voditi reprezentaciju u narednim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

Komisiju, koja će pregovarati čine Elvedin Begić, Ivan Beus, Milorad Sofrenić, Irfan Durić i Vico Zeljković.

Begić je za svog mandata birao Mehmeda Baždarevića, Roberta Prosinečkog i Dušana Bajevića. Svi su oni potrošeni, samo pregovarači, na čelu s predsjednikom, opstaju. Begić jedino nije birao Safeta Sušića, njega je zatekao. I Sušić je jedini uspio. Njega su Begić & Co samo otjerali. Apsurd. Tragikomedija, cirkus…

Jasno je kao dan ko će biti novi selektor. Osoba koja će biti poslušna. Sada je potpuno jasno zašto Vahid Halilhodžić ne želi za isti sto s ljudima koji godinama vladaju bh.nogometom.

Sudeći prema sastavu pregovaračkog tima ceh je platio Zvjezdan Misimović, aktuelni v.d.sportski direktor reprezentacije. Premda je, u raji omiljeni “Miske”, imao status jednog od pregovarača, svakako da nije trebao biti izuzet pri izboru “Komisije za pregovore”. Ovim mu je očito poslana jasna poruka. Savez je još jednom pokazao da njegovi članovi u javnosti mogu istupati samo ako će hvaliti rad nogometne kuće. Misimović je jasno i glasno, kao jedan od najvećih imena bh.reprezentacije, rekao što misli.

Kada je riječ o izboru selektora NSBiH mogao je taj “vrući krompir” prepustiti menadžerima. Ako sastavljaju reprezentaciju, zašto im ne dati privilegiju da biraju i selektora.

Sretna je okolnost da i mandati imaju svoj vijek trajanja. Ne treba strahovati da će novi predsjednik “sahraniti” bh.nogomet. Neće, jer gore ne može biti s ovima koji godinama biraju i troše velika fudbalska imena.

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI