Connect with us

Košarka

Žestoko saopštenje OKK Spars: KK Bosna ne postoji, Royal se lažno predstavlja

,

Odnosi na relaciji OKK Spars-KK Bosna Royal, očigledno, nisu na visokoj razini.

Bosna Royal nije pozvana na memorijalni turnir Sabit Hadžić koji Spars organizuje u čast ove košarkaške legende, a svoje razloge nepozivanja OKK Spars je pojasnio zvaničnim saopštenjem.

“S obzirom na plasirane informacije u medijima u vezi organizacije 4. Međunarodnog memorijalnog turnira „ Sabit Hadžić“, koji se održava 24. i 25.09.2021. godine u organizaciji našeg kluba, a koje tendenciozno u javnosti narušavaju namjere same organizacije, dajemo sljedeće saopštenje.

Međunarodni memorijalni turnir „Sabit Hadžić“ naš klub organizuje u saradnji sa porodicom Hadžić u čast sportskog košarkaškog velikana, koji je imao svjetsku sportsku karijeru i kao košarkaš i kao trener. Veliki trag je ostavio igrajući za reprezentaciju bivše Jugoslavije, potom i kao trener u mnogim svjetskim klubovima, a pogotovo kao selektor seniorske reprezentacije BiH. Rahmetli Sabit Hadžić je bio podrška našem klubu od samog osnivanja i bio je u funkciji sportskog savjetnika do posljednjeg dana svog života.

U dogovoru sa porodicom, suprugom Fatmom i sinom Damirom, u želji da lik i djelo Sabita Hadžića očuvamo od zaborava i da ga učinimo  vječnim, uprava kluba je odlučila organizirati turnir koji postaje tradicionalni.

Učesnici na turniru su izbor organizatora i nikako ne mogu biti predmet zamjerke bilo kojeg drugog kluba, kao što se nama spočitava koga (ni)smo trebali pozvati. Ovim putem želimo da istaknemo da je rahmetli Sabit Hadžić bio igrač i legenda KK „Bosna“ koji više ne postoji kao klub, a kojeg prisvaja i u njegovo ime se predstavlja „Royal“ – Uduženje za promociju i afirmaciju sporta. Želimo istaći da nam je mnogo žao što je KK „Bosna“, kao simbol grada i sporta, za kojeg smo vremenom svi navijali, doživio sudbinu u kojoj se danas nalazi, ali istovremeno osuđujemo prisvajanje imena „Bosna“ od strane Udruženja koje se pod tim imenom predstavlja u javnosti, a istina je sasvim drugačija. Poznato je da Udruženje „Royal“ nema nijedan validan pravni dokument kojim se dokazuje da je pravni sljedbenik KK „Bosna“ već se lažno predstavlja koristeći samo dobre strane KK „Bosne“, a sve ono što je taj klub dovelo u sadašnju situaciju (veliki dugovi i ostali nagomilani problemi) ističu kao ostavštinu KK Bosne prezentirajući da je to KK „Bosna“ a ne „Royal“.

Žao nam je što je i turnir, koji organiziramo, stavljen u isti kontekst namjera tendecioznim predstavljanjem gdje je rahmetli Sabit Hadžić igrao sa ciljem da se omalovaži povezanost i uloga našeg kluba i plemenita namjera u organizaciji ovog turnira.

Sigurno bi KK „Bosna“ bio učesnik ovog turnira da postoji kao klub u kojem je igrao legendarni Sabit Hadžić. Pošto znamo da taj klub više ne postoji, upućujemo apel na sve koji žele narušiti organizaciju ovog časnog i plemenitog turnira  da to ne čine i da se prvo informišu kod organizatora turnira o pravoj istini koju sportska košarkaška javnost u BiH jako dobro zna.

Do sada se nikada nismo oglašavali po ovom pitanju, ali od sada više nećemo tolerisati napade na naš klub, već ćemo argumentovano odgovoriti i ukazati na prevare koju pojedinci već godinama čine lažno se predstavljajući što trajno nanosi štetu košarkaškom sportu u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sve ljubitelje košarkaškog sporta da zajedno učinimo 4. Međunarodni memorijalni turnir „Sabit Hadžić“ uspješnim i da se u vrijeme trajanja turnira družimo u čast bh. košarkaškog velikana  Sabita Hadžića. Svi ste pozvani na promociju sporta i košarke koja treba ovom gradu, a za koju je i sam rahmetli Sabit Hadžić živio! Dobro došli na turnir!

UPRAVA KLUBA!”, saopšteno je iz OKK Spars.

Košarka

Grad Sarajevo izdvojio novac za košarkašku reprezentaciju BiH

FOTO: Fena

Grad Sarajevo izdvojio je 25.000 KM za košarkašku reprezentaciju BiH.

Nakon jučerašnjeg dramatičnog apela iz KS BiH, gdje se u saopštenju navodi kako je izostala podrška vlasti i da je ugrožen odlazak reprezentacije na Eurobasket, prvi su reagovali iz Grada Sarajevo.

“Košarkašima Bosne i Hercegovine koji predstavljaju našu državu upitan je odlazak na Evropsko prvenstvo zbog nedostatka sredstava.Smatram da je nedopustivo propustiti ovakvu priliku i zbog toga smo donijeli odluku da Grad Sarajevo podrži odlazak naših košarkaša na evropsko prvenstvo sa 25.000 KM.

Strateški cilj Gradske uprave propisan Strategijom razvoja Grada Sarajeva, je podržavati vrhunski sport i naše reprezentacije u skladu sa budžetskim okvirom Grada.

Svi znamo da Grad Sarajevo ima skroman budžet, ali smo spremni dati svoj doprinos za ponos naše države i pozivamo i druge nivoe vlasti da to urade. Sportisti su naši najbolji ambasadori”, navodi se u objavi gradonačelnice Benjamine Karić.

BH Reprezentacija

Zmajice izgubile 80 razlike, ali ostvarile plasman u osminu finala Eurobasketa

Foto: FIBA

Ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine pretrpjela je poraz i u trećem kolu grupne faze Evropskog prvenstva A divizije. I to najubjedljiviji do sada.

Francuska je savladala izabranice selektorke Dragane Svitlice sa 110:28.

Najefikasnija u pobjedničkom sastavu je bila Marine Dursus sa 19 poena, a Dalila Bilić u našoj reprezentaciji sa osam poena.

I pored toga što je posljednjeplasirana u grupi D, selekcija BiH će igrati u osmini finala. Naše juniorke prekosutra očekuje utakmica protiv Litvanije.

BH Reprezentacija

Musa, Nurkić i društvo otišli na ćevape, pa “zasladili” bosanskom kafom

Foto: Instagram

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi na pripremama na Vlašiću, a košarkaši i stručni štab slobodno vrijeme iskoristili su da posjete jednu od popularnijih travničkih ćevabdžinica.

Džanan Musa, Jusuf Nurkić i društvo tom su prilikom uživali u obroku, a sve “zasladili” bosanskom kafom u jednom od tradicionalnih kafića, te su neke fotografije podijelili na društvenim mrežama.

Podsjetimo, bh. selekcija će na Vlašiću ostati do 11. augusta, kada je planiran put za Estoniju gdje će izabranici selektora Adisa Bećiragića odigrati dvije prijateljske utakmice.

Potom slijedi povratak u glavni grad BiH, te nastavak priprema pred susrete kvalifikacija za SP protiv Crne Gore 24. augusta, te tri dana kasnije protiv selekcije Francuske, nakon čega slijede pripreme za Eurobasket.

Podsjetimo, Eurobasket se održava od 1. do 18. septembra u Njemačkoj, Italiji, Gruziji i Češkoj Republici. Naša reprezentacija se nalazi u grupi B sa selekcijama Francuske, Litvanije, Slovenije, Njemačke i Mađarske, a dalje će iz svake grupe proći po četiri najbolje selekcije.

NAJČITANIJE