PODIJELI

Bosna i Hercegovina bit će kako sada stvari stoje jedina u regiji u kojoj se neće nastaviti fudbalska sezona. Iako je već danima trend da je epidemiološka situacija sve povoljnija, što je skoro pa potpuno normalizovalo život, generalni sekretar NS BiH Adnan Džemidžić prije nekoliko dana je izjavio kako je “sezona u Premijer ligi BiH de facto završena”.

Nogometi savez BiH organizovao je i nekoliko video konferencija sa klubovima, ali konkretnog pomaka kada je u pitanju nastavak sezone nije bilo. Čeka se zvanična odluka Izvršnog odbora NS BiH, a kako su vlasti u RS-u i dalje pri stavu da zabrana za odigravanje fudbalskih utakmica važi do prvog jula, nema previše izgleda u takvoj situaciji da će se lopta zakotrljati uskoro premijerligaškim terenima.

– Nije više pitanje da li će se liga igrati, nego zašto nam ne daju zvaničnu odluku! Ima tu djece koja čekajući nastavak lige nisu vidjeli porodicu tri mjeseca. Također ni mi treneri ne možemo više praviti stručnu periodizaciju priprema ekipe jer nemamo odluku niti preliminarni datum nastavka lige što je osnova za pripremu ekipe, kaže za Sportske.ba Zlatan Nalić, trener Tuzla Cityja.

On misli kako nema razloga da BiH bude jedina u regiji izuzetak kada je u pitanju fudbalska sezona te da problem predstavlja što se u svakom rješenju vidi određeni problem…

– Uslovi za nastavak PL su ostvareni. Imali smo dosta mali procenat oboljelih u poređenju sa ostalim zemaljama. Čak i onim zemljama u kojima se prvenstvo već odavno igra. Savez kao najviši organ fudbalske vlasti bi trebao moći čak i narediti da se igra ukoliko za nastavak postoji interes. Moje je mišljenje također da ukoliko bi želja i interes klubova da se igra bila dovoljno jaka prvenstvo bi već bilo u toku.Kada nešto hoćeš nađeš način, kada nećeš nađeš razlog, smatra Nalić.

Na naše pitanje zašto je to tako, odgovara:

– Razlozi zašto je većini klubova dobro ovako kako jeste je već ostvaren cilj po sadašnjoj tabeli, ali i ekonomski jer smanjuju troškove. Poštujem i taj način razmišljanja, ali nam dajte odluku da znamo za šta se spremamo, govori Nalić.

Nalić je još jednom ponovio stav Tuzla Cityja da se sezona zaključi na fudbalskom terenu te da je njegova spremna za nastavak sezone.

– Stav Tuzla City je kristalno jasan! Igrati do kraja taman kada bi sa utakmice na utakmice putovali direktno u ovih narednih mjesec dana. Napravili smo veliki zaokret u pandemiji i iskoristili je na najbolji način da podignemo ekipu fizički jer smo to lokalizovali kao najveći problem prije prekida prvenstva. Promijenjen je način rada fizičke spreme i mislim da je ekipa sada ima dobre preduslove za nadogradnju! Mislim da smo sa par prijateljskih utakmica spremni za nastavak prvenstva i da možemo mnogo utjecati na naš polozaj na tabeli. Znam da osim nas ima jos 3-4 kluba koja se istinski zalažu za nastavak prvenstva i to me raduje i daje nadu, zaključio je Zlatan Nalić u razgovoru za Sportske.ba.

Zanimljivo da je Zlatan Nalić kao trener Tuzla Cityja predstavljen u sedmici kada je i došlo do obustave prvenstva u martu, zbog čega još uvijek nije debitovao na klupi ovog tuzlanskog kluba. U Simin Hanu sretni smo zbog Nalićevog dolaska u klub te čvrsto vjeruju kako će sa ovim stručnjakom dočekati i utakmice u Evropi…

(Nedim Selimović/Sportske.ba)

PODIJELI