PODIJELI

Današnji datum zlatnim slovima upisan je u historiju bosanskohercegovačkog fudbala. Naime, 15. oktobra 2013. naša nogometna A reprezentacija pobijedila je Litvaniju u Kaunasu sa 1:0, te tako obezbijedila plasman na Mundijalu u Brazilu. Bio je to prvi i zasad jedini plasman Zmajeva na neko veliko takmičenje.

Kompletne te kvalifikacije odigrane su odlično. Jedina mrlja bio je domaći susret sa Slovačkom u kojem smo poraženi minimalnim rezultatom. Sve je krenulo sigurnim pobjedama na Lihtenštajnom, Latvijom, Litvanijom, te s remijem sa nosiocima grupe Grcima u Atini. Oni su potom pali u Zenici, bilo je 3:1 za nas, što je bio krupan zalogaj na putu do Brazila.

Uslijedila je i pobjeda nad Latvijom u gostima, te septembarski dvomeč sa Slovacima u kojem su nam trebala tri boda da bismo ostali lideri. Uspjeli smo pobijediti u Žilini, i to nakon rezultatskog preokreta koji su nam donijeli Ermin Bičakčić i sjajnim golom Izet Hajrović.

Za kraj smo morali pobijediti Lihtenštajn i Litvu. Lihtenštajn smo lagano apsolvirali, dok je u Kaunasu bilo teško, ali i slatko na kraju. Jedini strijelac na utakmici bio je Vedad Ibišević. Na ulicama svih gradova u BiH viđeno je nezapamćeno slavlje, kako teško da se ikada može ponoviti, a Zmajeve je dočekao ogroman broj navijača na slavlju kod Vječne vatre u Sarajevu.

PODIJELI