PODIJELI

Razgovarao: Semir TIKVEŠA

Danas je za Sportske.ba govorio selektor U15 reprezentacije BiH Zoran Erbez. U razgovoru za naš portal je istakao važnost ove selekcije u razvoju bh. fudbala, odnosno kako je ovo jedan veoma bitan period za dječake koji žele postati profesionalni fudbaleri. Također je govorio o planovima U15 selekcije, te kako je pandemija koronavirusa poprilično uticala na aktivnosti njegove ekipe:

”Mi smo 10. marta imali zadnju utakmicu u etno selu Stanišići protiv Rusije. Trebali smo odigrati još jedan meč 13. marta, ali zbog novonastale situacije, odnosno zbog koronavirusa, nismo mogli da odigramo taj drugi meč. U principu ostaje žal za tom utakmicom, jer ova selekcija nije takmičarska, i svaka ta utakmica dobro nam dođe za provjeru trenutne forme dječaka,”- ističe Erbez.

 

Kakvi su planovi za ovo ljeto, šta je na redu kada prođe pandemija?

”Pokušavamo stalno da proširimo bazu, jer je to specifična selekcija koja se mijenja iz dana u dan, a ne iz godine u godinu. ova selekcija je 2005. godište, te ih sljedeće godine već očekuju razvojni turniri, kvalifikacije u prvoj grupnoj fazi za Evropsko prvenstvo. U planu je bilo da se odradi turnir od 4. do 5. aprila, a mi smo sa direktorom Pilavom i sekretarom Džemidžićem zbog odgađanja svih turnira pokušali da nađemo najbolje rješenje, odnosno da prilagodimo naše aktivnosti ovoj situaciji, naravno sve u skladu odluka kriznih štabova. U planu je da od 1. juna startaju ti neki razvojni kampovi u trening centru u Zenici, pa trebamo vidjeti koliko bi dječaka tu moglo boraviti, mada mislim da će prednost imati starije selekcije, a mi ćemo upadati u termin koji bude moguć. Njima treba više prostora jer od septembra imaju  kvalifikacije U21, pa su oni trenutno u prenosti. Ipak, drugom polovinom sedmog mjeseca bi sasvim sigurno trebali početi ti kampovi, a trenutni plan je da tu budu samo dječaci iz BiH. Nadamo se da će ovo stati do tada,” rekao je selektor U15 reprezentacije BiH.

 

Kako su dječaci podnijeli ovu stanku, koliko ste u kontaktu sa njima?

Ja sam u kontaktu sa svojim dječacima, zajedno sa trenerima. Čujemo se i raspitujemo oko zdravlja dječaka i njihovih porodica i hvala Bogu pa nisu imali nikakvih problema. Javljaju nam da su trenirali individualno, mada ćemo vidjeti koliko je ovo sve uticalo na njih, tek kada dođu na teren”, rekao je bh. selektor.

 

Kako se vrši selekcija igrača u tom uzrastu, da li su klubovi ti koji šalju najbolje pojedince, ili skautingom stručnog štaba dječaci dobijaju poziv u reprezentaciju?

”Imamo još ove neke razvojne kampove za dječake od 14 godina. Te kampove vodi Darko Ljubojević, naš koordinator u Savezu, te je to dobar projekat preko kojeg mi u U15 izaberemo najbolje dječake. Tako i krećemo, dječaci borave u kampu sedam dana, rade testiranja, te gledamo u kojoj su formi dječaci, i na osnovu toga pokušavamo izabrati najbolje. Onda sa druge strane, pratimo preko našeg stručnog štaba, koji je nekako regionalno raspoređen, pa pokušavamo kroz ta regionalna prvenstva da odaberemo dječake koji se ističu. Pošto ima U15 selekcija i svoja okupljanja onda na taj način širimo bazu igrača. U principu U15 je najvećim dijelom su dječaci iz BiH. Prvenstveno želimo dati šansu dječacima iz BiH. Oni kako rastu ,neko se izgubi a neko napreduje, te na taj način dopunjavamo dječacima iz dijaspore. Dječake iz dijaspore gledamo također preko raznih kampova, te ih pratimo putem intereneta. Stalno pratimo dijasporu, te ukoliko se neko ime pojavi, mi odmah pokušavamo da preko tih zimskih kampova provjerimo njihove igre. Ipak, mene kao selektora skupa sa svojim stručnim štabom raduje to što je 95 posto dječaka iz BiH. Postoji kvalitet u ovoj selekciji, gdje su tri generacije otišle na Evropsko prvenstvo. To je dobar pokazatelj kako se radi sa ovom selekcijom, te je odličan primjer suradnje sa selektorom Malkočevićem. Pratimo taj kontinuitet u radu, a najbolji pokazatelj dobrog rada u ovoj selekciji je činjenica da je kod Vinka Marinovića, prije godinu dana u selekciji bilo 15 dječaka koji su prošli U15 selekciju BiH. Amer Gojak i Todorović su najbolji primjeri kako se preko omladinskog pogona dolazi do reprezentacije. Nadamo se da će u budućnosti biti što više takvih slučajeva”, rekao je Erbez.

 

Koliko je za dječake tog uzrasta bitan klub u kojem igraju, prvenstveno misleći an same uslove treniranja?

”Nama je možda i sreća u U15 jer u tom uzrastu su djeca na približnom nivou, te tu samo nijanse odlučuju. Ipak, bilo bi dobro kada bi djeca nakon izlaska iz U15 napravila iskorak ka klubu sa boljim uslovima, te da se pripremaju u organizovanijim klubovima, jer će se tako njihov kvalitet nadograditi. Ja bih bio najsretniji kad bi svi klubovi imali dobre uslove za razvoj djece, a ne da smo stalno u situaciji da izostajemo”, istakao je bh. selektor.

 

Koliko NFSBiH ulaže u svoje omladinske kategorije?

”Ovdje postoji talenat, i postoje ti neki rezultati. Ova tri Evropska prvenstva su pohvala za čitav NFSBiH, te ljude koji su vjerovali u nas. Moram se zahvaliti jer svake godine sve selekcije imaju sve bolje uslove, više mečeva, bolje se pripremamo, uvodimo razna testiranja… Rade se ti testovi koji će nam kroz izvjestan period pokazati tačan napredak dječaka. Po meni, svaki dječak je potencijalni kandidat za reprezentaciju. Ja nisam generalno nezadovoljan jer jednostavno svaka generacija izbacuje kvalitetne pojedince. Većina nosioca klubova u BHT Premijer ligi su dječaci koji su bili dio reprezentacije. Htio bi za kraj da pohvalim svoj cijeli stručni štab. Mi djelujemo kao tim, svako zna šta se radi. Teško je danas nekome objasniti kako danas zovete nekoga a sutra drugog. To je jedan specifičan period u kojem se dječaci mijenjaju. NFSBiH svakim danom radi na jačanju svih uslova. Također, svi se nadamo da ćemo ostvariti još jedan pozitivan rezultat”, rekao je za kraj Zoran Erbez, selektor U15 reprezentacije BiH.

(S.Tikveša/Sportske.ba)

PODIJELI