PODIJELI

PIŠE: Mladen BOŠNJAK

Zrinjski je značajno popravio konačni dojam o nastupu naših klubova u pretkolima za Ligu Europe. Negdje tamo, u silnim mračnim ćoškovima UEFA-ine birokracije, spomenut će se da Bosna i Hercegovina ima predstavnika i u play off-u, morat će nam udijeliti i nekolike koeficijente, počet ćemo se odlijepljivati sa europskog dna.

Ponajprije, dakako, zahvaljujući ekipi Zrinjskog. Konačno, neka smo prošli Slovence, neka smo pokazali da se i mi znamo vraćati nakon dva minusa, da možemo izdurati produžetke. I to s ne baš mladom i poletnom momčadi. Zato je mlad i poletan trener. Posebno nas veseli uspjeh Mladena Žižovića, svojevremeno samozatajnog igrača, danas isto takvog stručnjaka. Nesklon halabuci i skandalima, kreator uspješnih rezultata u tišini i zaleđu samoreklamera koji se razbacuju izjavama po opskurnim elektronskim stranicama.

Željezničar se namjerio na objektivo jačega. Jedna utakmica u gostima ne ostavlja prostora za taktiziranje, na tuđoj se ledini mora ići va bank, mora se tražiti pobjeda. Sarajevu nisu bili naklonjeni ni sreća, ni suci. Tako to biva kad si slabašan, malešan, kad dolaziš iz nejake zemlje, kad te delegira nejak i neutjecajan savez. Borac nije imao snage. Jedva su „crveno plavi“ hodali pred kraj utakmice i gotovo da možemo reći da je bolje ovako, izgubiti u „regularnom“ vremenu, nego da su izabranici Vlade Jagodića igrali produžetke. Koronavirus je, evidentno, ostavio traga.

Kroz ove nastupe naših najboljih klubova vidjeli smo stadione u bližem i daljem komšiluku. Blještave arene na kojima nastupaju klubovi nimalo bolji od naših – postidjele su nas! Mi još svoje ljubimce promatramo sa oronulih, sivih i olinjalih betonskih konstrukcija, dobrano načetih vremenom i granatama.
Kad bi se kojim slučajem Zrinjski probio u Europsku ligu (zašto ne sanjati), gdje bi bio domaćin?

Na neuvjetnom Bijelom brijegu nebi sigurno! Koševo – ništa, Grbavica li-la… Možda u Zenici. Stoga, čelnici klubova moraju što prije uzeti na znanje da je gradnja stadiona prioritet svih prioriteta. Ne smijemo maštati o mastodontima, mi trebamo male bobonjerice, 8-12 hiljada stolica, uređene, ušminkane, dotjerane. Sa osvijetljenim parkingom, sa svim garantima sigurnosti. To nam treba.

Onda bismo od klubova imperativno očekivali dobre nastupe u pretkolima, a plasman u Ligu Europe mogao bi se dosanjati za nekih desetak godina. Zrinjski ukazuje da bi se to možda moglo i ranije dogoditi. Hajdemo se nadati!

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije,

PODIJELI