PODIJELI

 

Ako je tačna informacija da je Zvjezdan Misimović, v.d.sportski direktor u NSBiH, u Sarajevu pregovarao s bugarskim trenerom Ivaylom Petevom, kao najozbiljnijim kandidatom za selektora bh. reprezentacije, “Miske” treba odgovoriti na opravdano pitanje zabrinute javnosti, navijača, struke..?

Zašto i dokle NSBiH misli podcjenjivati bh.trenere, kako trofejne stručnjake, tako i one koji s uspjehom rade u inostranstvu.

Zašto je preko noći prednost dobio bugarski trener? Zbog čega se kod svakog izbora selektora licitira imenima: Vahida Halilhodžića, Vladimira Petkovića, Amara Osima, Safeta Sušića, Mehe Kodre, Blaža Sliškovića, Sergeja Barbareza, a onda ko zna koji lobiji postave svog selektora.

Neka neko u NSBiH objasni zašto je Petev garancija uspjeha, a ne recimo Kodro, Osim, ili Musemić, Slišković? Čak i da je Petev jedan od kandidata za selektora BiH, pregovarački tim samo nastavlja dosadašnju praksu poigravanja s bh.trenerima i podcjenjivanjem istih. Simptomatično da je Petev prvi kandidat s kojim se razgovora, umjesto s onima za koje se populistički zalaže njihov bivši saigrač, miljenik navijača i nekada jedan od glavnih igrača “Zmajeva”. Zanimljiva će biti reakcija Kodre, Barbareza, Sušića, Sliškovića, Osima, Musemića, Halilhodžića, Varešanovića, Glavaša, Selimbegovića, Alispahić, Topic, Rahimića…

Inače, Petev je vodio zagrebački Dinamo u sezoni 2016/17. i jedini je trener koji u posljednja, skoro dva desetljeća s modrima nije osvojio naslov. Te sezone Rijeka je bila prvak HNL.

S.S.

PODIJELI