PODIJELI

Piše: S.S.

– Evo gledam specijalnu emisiju u Francuskoj. Gosti su bivši igrači i novinari. Svi su mišljenja da je Francuska bila slaba. Da je sudija možda mogao svirati penal za BiH- izjavio je za Sportske.ba Safet Sušić.

Bivši selektor je komentirao igru našeg tima.

– Bilo je nerealno da pobijedimo, ali bod smo zaslužili. Šteta što nismo iskoristili slabu formu Francuza. Naša zadnja linija odigrala je dosta korektno…

“Pape” se osvrnuo na igru naših glavnih igrača.

“Džeko je odigrao jako dobro. Iako su ga pazili, on je razigravao, otvarao prostor drugima, uvjek je bio opasan kad ima loptu u nogama. Pjanić je također dobro čuvan, ali je igrao “na sigurno”, bez želje da odigra rizičnije. Djelovao je kao da mu je važno da ne pogriješi. Od igrača njegovih kvaliteta očekuje se da preuzme odgovornost, što on nije radio. Čak onaj slobodan udarac u finišu, koji je nekad ranije s lakoćom pretvarao u gol, izveo je dosta loše. Pjanić može puno bolje”.

Bh.stručnjak pohvalio je jednog “Zmaja”.

– Desni bočni, Todorović je bio jako dobar. Ugodno me iznenadio. Vrlo dobar igrač!

Na kraju je iskusni trener prognozirao daljni tok kvalifikacija.

” Narednu utakmicu s Francuskom trebamo zaboraviti. Ne kažem da se trebamo predati, ali važnije su nam utakmice s Ukrajinom i Finskom. Koliko god vam bilo čudno, mi bolje stojimo od Ukrajine!

Objasnio je kako?

– Jednostavno je. Ukrajina je planirala najmanje šest bodova, a izgubila je četiri boda. Računali su na sigurne pobjede protiv Finske i Kazahstana. Uzeli su Francuskoj bod, ali kiksali su debelo. Naša šansa je da dobijemo Finsku i Ukrajinu kući i dva puta Kazahstana. To je recept za drugo mjesto. Do tog cilja možemo s 13 bodova. Bolje stojimo od Ukrajine, a Finsku “moramo” dobiti. Zato ne trebamo kukati za porazom od Francuske, jer je očekivan, trebamo se pripremati za septembar-, poručio je Safet Sušić jedini selektor koji je odveo BiH na svjetsko prvenstvo.

PODIJELI