PODIJELI
FOTO: oslobodjenje.ba

Tužioci N/FSBiH Damir Raguž, Edin Teskeredžić i Branko Bera saslušali su u istrazi afere cener golmana vukova Dejana Bandovića, trenera Metalleghea BSI Matu Neretljaka, sudiju meča Lige za opstanak Metalleghe BSI – Olimpic Ognjena Valjića, te delegata Gorana Ćejića.

Podsjetimo, Bandović je snimio razgovor sa Sanelom Klopićem, u kojem mu je ovaj ponudio 10.000 KM da se ne trudi kako bi ekipa iz Jajca pobijedila.

Ponovio ponudu

Klopić je u razgovoru kazao da se Bandoviću obratio u ime Neretljaka, a nakon što je odbio novac, Bandović je prijavio nuđenje mita za pokušaj namještanja utakmice N/FSBiH i Tužilaštvu BiH, dostavivši audiosnimak razgovora.

– Ono što sam rekao u medijima, potvrdio sam ljudima u Savezu koji su saslušali snimak. Želim pomoći da se prestane sa ovakvim stvarima zbog napretka bh. fudbala, rekao je Bandović.

Kada smo ga pitali da prokomentariše Klopićeve riječi da se šalio, golman sarajevskog tima izjavio je da mu je Neretljakov prijatelj sedam puta ponudio mito za meč sa Metallegheom.

– Svaki put kada sam odbio ponudu, ponovo me pitao. Da se šalio, rekao bi jednom i prestao, a ne bi mi na kraju razgovora kazao da ponovo razmislim. To je apsurdno i smiješno, niti djeca u vrtiću mu ne bi povjerovala. Prvi put je u Savezu ostavljen audiosnimak kao dokaz nečeg negativnog što se pokušalo uraditi. Očekujem da uz rad ljudi u Savezu pravda izađe navidjelo, istakao je Bandović.

Neretljak kaže da je bez veze spomenut u cijeloj priči, demantujući da mu je Klopić menadžer.

– Stvarno sam nebitan lik i to sam objasnio u proceduri koja je trajala tri-četiri minute. Sve je to velika glupost. Moja menadžerska agencija je korejska i Klopić mi nije menadžer. Dovode me u vezu sa nečim što nije istina i rekao sam to ljudima u Savezu. Razmišljam jedino o utakmici protiv Širokog, a ostalo me ne zanima, podvukao je Neretljak.

Tužilac N/FSBiH Raguž tvrdi da ako se dokažu eventualno elementi krivičnog djela, slučaj bi bio proslijeđen Tužilaštvu BiH.

– Saslušali smo pet svjedoka. Dosad niko ne osporava autentičnost snimka, što je Savezu indicija da se nešto desilo. Međutim, procedura u Savezu i Tužilaštvu nije ista, kaže Raguž.

Poziv Klopiću

Dodao je da je poslat poziv Klopiću i da bi se on, iako nije djelatnik Saveza, trebao odazvati, a biće saslušani i predstavnici klubova.

– Nastavićemo saslušanje svjedoka u srijedu i četvrtak. Pokušaćemo donijeti odluku što brže, ali ne mogu govoriti kakva će biti, istakao je Raguž.

(oslobodjenje.ba)