PODIJELI

Belgijci su prvi u Europi proglasili kraj svog nogometnog prvenstva, što se kosi s jučerašnjom preporukom UEFA-e.Naslov je dodijeljen Club Bruggeu koji je bio prvi prije prekida prvenstva uslijed pandemije koronavirusa.

Nije isključeno da u još nekim zemljama unaprijed proglase prvake. Za to se zalaže niz klubova u Holandiji, jer kako kažu, fudbal trenutno nema nikakvog smisla.

I u Bosni i Hercegovini su neki proteklih dana zagovarali kraj sezone. U tom slučaju bi Sarajevo bilo prvak, a na pozicijama koje vode u Evropu bili bi još Željo, Zrinjski te Borac.

Iako Želji ne bi sjelo da titula na ovaj način završi na Koševu, jasno, najpogođeniji ovakvom odlukom bio bi Tuzla City. Klub Azmira Husića nalazis e na petoj poziciji sa 35 osvojenih bodova, što je za samo bod manje u odnosu na Borac, koji je trenutno četvrti.

Kada je u pitanju borba za opstanak, Čelik, Sloboda i Mladost borili bi se do samoga kraja, dok je otpisana Zvijezda 09. Ipak, scenarij proglašenja sezonom gotovom donio bi i to da niko ne bi ispao iz lige, s tim da bi prvenstvo naredne sezone bilo prošireno sa 12 na 14 klubova. U tom bi slučaju novajlije u društvu najboljih bili Olimpik i Krupa.

No, treba pričekati i vidjeti kako će reagovati na sve UEFA. Postoje indicije da bi savezi koji proglase raniji kraj sezone mogli ostati bez predstavnika u evropskim takmičenjima naredne sezone. Možda su Belgijanci ipak brzopleto reagovali…

Rezultati by SofaScore

PODIJELI